CDC categoriseert helft van alle bestemmingen ter wereld als hoogrisicogebied

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben zeven extra landen verplaatst naar de categorie met het hoogste risico voor reizen – een lijst die is uitgegroeid tot 134 bestemmingen, waarvan er vele zijn toegevoegd sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 28 november Omicron tot een “zorgwekkende variant” verklaarde. 26. De CDC hebben maandag de Democratische Republiek Congo (DRC), Oman, Libië, Japan, Israël, Cuba en Armenië een ‘niveau 4’-waarschuwing gegeven, wat betekent dat CDC Amerikanen afraadt om daarheen te reizen, zelfs als ze zijn gevaccineerd. De vier niveaus van de CDC – die beginnen met een ‘laag’ risico en escaleren tot ‘gematigd’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’ – zijn ontworpen om Amerikanen te helpen bij het reizen tijdens de pandemie, aangezien de gevallen blijven fluctueren. De volksgezondheidsinstantie beveelt aan dat alle reizigers volledig moeten worden gevaccineerd, ongeacht hun bestemming. Voor landen die als ‘zeer hoog’ risico worden beschouwd, is de CDC-richtlijn om ‘reizen te vermijden’.

Landen en gebieden die zijn gemarkeerd als ‘niveau 4’, hebben een infectie-incidentie van meer dan 500 nieuwe gevallen van coronavirus per 100.000 mensen in de afgelopen 28 dagen (of, op plaatsen met minder dan 100.000 inwoners, meer dan 500 gevallen cumulatief in de afgelopen 28 dagen ). De CDC houden ook rekening met de capaciteit van een land of gebied om te testen op het coronavirus.

CNN meldt dat Israël sinds 18 januari op de niveau 4-lijst van de CDC staat, maar als een nieuwe vermelding wordt vermeld, omdat de waarschuwing van het bureau nu richtlijnen bevat over Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De risicoaanduiding van een bestemming kan omhoog gaan als beide statistieken – het aantal gevallen en de testcapaciteit – gedurende twee weken voldoen aan de criteria voor een categorie met een hoger risico, of eerder als er een grote toename is van gemelde covid-gevallen, zeggen de CDC. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft zijn eigen reisadviezen uit die rekening houden met de aanbevelingen van de CDC, maar ook met andere dreigingen zoals terrorisme, burgerlijke onrust, misdaad en natuurrampen.

More
articles