De gewezen minister van Financiën, Gillmore A. Hoefdraad, heeft via zijn raadsman Murwin Dubois, een verklaring uitgegeven over zijn veroordeling. Het Hof van Justitie (HvJ) heeft gisteren het op 17 december 2021 uitgesproken vonnis tegen Hoefdraad bevestigd, omdat hij verstek liet gaan bij de behandeling van zijn verzetzaak. Hoefdraad werd in december veroordeeld tot 12 jaar celstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis. Ook werd directe gevangenneming gelast. Hoefdraad stelt in zijn verklaring, het niet eens te zijn met het vonnis. Volgens hem, heeft hij zijn werk altijd naar eer geweten gedaan. ‘’En daarvoor veroordeelt u mij tot 12 jaar?‘’, stelt Hoefdraad.
Hoefdraad zegt dat hij in de hoedanigheid van de minister van Financiën, altijd naar oplossingen heeft gekeken om de ‘’financieel economische shock’’ op te lossen. Deze oplossingen waren volgens hem niet altijd volmaakt, maar het uiterste werd gedaan om de economie te herstellen. ‘’Wij hebben dit land draaiende geprobeerd te houden, nadat praktisch alle voornaamste inkomsten van ons land binnen een paar maanden volledig wegvielen. We hebben dit land geprobeerd te redden en naar oplossingen gezocht die misschien administratief niet altijd volmaakt waren, maar nooit met slechte intenties. Waarmee wij bezig waren, was om het land te redden en te voorkomen dat het ineenstortte‘’, aldus Hoefdraad.
Op eerdere zittingen heeft het Openbaar Ministerie verklaard, dat Hoefdraad als ultieme doel had de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te verarmen.
Hoefdraad: ‘’Er zijn opmerkingen geplaatst dat ik mij slechts focuste op hoe de salarissen te betalen eind van de maand en de vraag is: Waarop zou ik me anders moeten focussen als ik maar 10 procent van het inkomen had? De belangrijkste focus voor mij elke maand was hoe het apparaat draaiende te houden, hoe de ziekenhuizen open te houden, hoe de scholen open te houden, hoe uw Hof van Justitie te ondersteunen, hoe de veiligheid te blijven garanderen, maar ook de steun aan de crèches, de kindertehuizen en de gehandicapten. Verder ook nog denkend aan de ouden van dagen hun pensioen en/of ondersteuning te geven, en zelfs sportgebeuren te kunnen garanderen. En dat moest ik doen met een fractie van een inkomen. Veroordeelt U mij daarom voor 12 jaar? Ik heb kunnen bijdragen aan de implementatie van zeer belangrijke hervormingen zowel op de Centrale Bank als op het ministerie van Financiën.‘’ Volgens het Hof is bewezen, dat Hoefdraad als voornaamste doel had zichzelf te verrijken, doch Hoefdraad stelt, dat het ‘’nimmer zijn bedoeling was de staat of instanties te benadelen’’. Het behartigen van het staatsbelang genoot volgens hem voorkeur. ‘’Het moge nogmaals duidelijk zijn dat ik op geen enkel moment heb gehandeld met verwerving van persoonlijk gewin in het achterhoofd. Het behartigen van de belangen van de Republiek Suriname is steeds mijn leidend principe geweest. Ondanks de turbulente ontwikkelingen nationaal en internationaal, heb ik binnen de grenzen van het mogelijke naar mijn bescheiden mening, mijn bijdrage geleverd om het schip van Staat door de woelige wateren te loodsen‘’, aldus Hoefdraad.
Schorsing vonnis
Hoefdraad stelt in zijn verklaring, dat zijn mensenrechten zijn geschonden: ‘’Ik deel U mede dat ik ook van alle mij ten dienste staande middelen gebruik maak om alle internationale instanties op de hoogte te stellen van mijn zaak en de manier waarop mijn mensenrechten zijn geschonden. Het is de dag dat ik voor de rechtbank moet verschijnen om vernietiging van de uitspraak van dit Hof te vragen en het Hof op de hoogte te stellen van mijn voornemen om in beroep te gaan.‘’ Betreffende zijn afwezigheid, zegt Hoefdraad het volgende: ‘’Ik kan echter niet persoonlijk in dit Hof verschijnen zonder onterecht mijn leven en vrijheid op het spel te zetten vanwege het gebrek aan onafhankelijkheid van dit tribunaal en het respect voor fundamentele bescherming van een eerlijk proces.‘’