In totaal telt Brazilië 636.111 covid-doden

Totale sterfgevallen vier keer hoger dan wereldgemiddelde

In Brazilië werden er gisteren 922 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Volgens gezondheidsautoriteiten blijven de cijfers hoog en tonen ze de verergering van de pandemie door de komst van de Omicron-variant, die een explosie van gevallen heeft veroorzaakt. Begin januari had Brazilië een voortschrijdend gemiddelde van doden onder de 100. “Nu keert het terug naar een niveau boven de 800, wat al 5 maanden niet was gebeurd.” Het absolute aantal sterfgevallen in 24 uur, is na twee opeenvolgende dagen boven deze grens weer onder de 1000. Gisteren was het aantal nieuwe gemelde besmettingen 165.359 en het voortschrijdend gemiddelde van de gevallen 146.540. In totaal telt Brazilië 636.111 doden en 27.125.512 coronabesmettingen. Volgens statistieken van de overheid, zijn 23.101.660 mensen hersteld van het coronavirus. Sinds de komst van de Omicron-variant in Brazilië, bereikte het aantal besmettingen eerder dit jaar een record, met aantallen die hoger lagen dan die van de ergste momenten van de pandemie in het land. “Als duizend mensen per dag  sterven, maakt het niet meer uit of dat 1 procent, 10 procent of 100 procent van de geïnfecteerden is.

Waar het om gaat, is dat er duizend levens verloren gaan”, aldus Karel de Grote Fortaleza, professor aan de Unesp. André Ricardo Ribas Freitas, arts en hoogleraar epidemiologie, verklaarde dat de Omicron-variant mildere gevallen veroorzaakt, vooral bij degenen die zijn gevaccineerd, en Brazilië heeft een redelijke vaccinatiegraad. Dus de verwachting was wel dat het aantal sterfgevallen ook zou toenemen na een toename van de besmettingen. Freitas benadrukte dat carnaval echter een van de zorgpunten is en blijft door het nauwere contact tussen mensen. “De ziekte is niet volledig onder controle. Het is nu anders dan de vorige uitbraken, dus we moeten oppassen”, aldus Freitas. De staat São Paulo was gisteren de plek met de meeste doden, ruim 297 doden. Minas Gerais, met 128 doden, en Rio de Janeiro, met 80 doden.

In totaal zijn de sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in Brazilië per inwoner vier keer hoger dan het wereldgemiddelde.

More
articles