Bitcoin of goud: ’Wat is beter om uw geld te beschermen tegen inflatie?’

In de Verenigde Staten (VS) is de consumentenprijsindex de hoogste in vier decennia. Het gevreesde economische fenomeen dat de koopkracht van gezinnen aantast, is tijdens de pandemie met kracht teruggekeerd. Door deze angst is de belangstelling van beleggers voor toepassingen die als waardeopslag fungeren toegenomen, dat wil zeggen, die hun activa op de een of andere manier beschermen door de jaren heen. Goud wordt door economen aangeduid als een van de meest traditionele beleggingen voor een waardeopslag, of het nu in Brazilië, de VS of Europa is. Meer recentelijk zijn sommige experts naar Bitcoin als optie gaan verwijzen.

Wat is een waardeopslag?

Een waardeopslag is een actief, een goed of een investering, dat werkt als een bescherming tegen veranderingen in de economie, zoals inflatie, waardoor de koopkracht van een persoon door de jaren heen behouden blijft. Zelfs als de kosten van producten en diensten in de loop van de tijd stijgen, gaan deze investeringen gepaard met de algemene prijsstijging. Zo kan de persoon die deze activa bezit, de waarde van zijn of haar erfgoed behouden.

Winkel met waarde-eigenschappen

Om een waardeopslag te zijn, moet een investering een aantal eigenschappen hebben. Naast het op de een of andere manier bijhouden van de inflatie, moet dit actief de belegger de mogelijkheid bieden zaken te doen volgens de regels die in verschillende landen worden aanvaard.

Tot de eigenschappen van een waardeopslag behoren:

Waardebehoud : zelfs als het correctiemomenten doormaakt, verliest het actief op lange termijn zijn waarde niet.

Wees schaars : als een actief gemakkelijk te vinden is, zal de waarde ervan laag zijn. Een waardeopslag kan dus niet iets zijn dat overvloedig aanwezig is in de economie of in de natuur.

Liquiditeit: het actief moet een handelsmarkt hebben als de eigenaar geld wil verdienen, andere activa wil verwerven of schulden wil aflossen.

Niet verslechteren : om als waardeopslag te kunnen functioneren, mag een actief in de loop der jaren niet verslechteren of verdwijnen.

Goud is een meer traditionele optie

Goud is volgens experts de meest conservatieve optie onder de waarde opslagalternatieven. Het metaal diende vele jaren als materiaal voor de uitgifte van munten over de hele wereld en maakt vandaag de dag nog steeds deel uit van de centrale bankreserves. Respondenten geven aan dat de vraag naar goud juist toeneemt in tijden van crisis omdat het een asset is die als hedge werkt. Zo is het op de beurs verhandelde metaal sinds het begin van de pandemie met zo een 50 procent in waarde gestegen.

Kan Bitcoin een waardereserve zijn?

Roberto Troster, een doctor in de economie van de Faculteit Economie en Administratie aan de Universiteit van São Paulo (FEA-USP), is een van de experts die de Bitcoin zien als een nieuwe vorm van waardeopslag. Voor hem is cryptocurrency een schaars goed, omdat er een beperkt bedrag kan worden gedolven. Het is ook aantrekkelijk vanwege zijn liquiditeit – dat wil zeggen, het kan op elk moment worden gekocht of verkocht. Bovendien wordt de aard ervan door alle markten, ongeacht het land, aanvaard en bestaat er niet het risico van verslechtering in de loop der jaren.

Dus wat is beter: Goud of Bitcoin?

Troster zegt dat zowel Goud als Bitcoin kenmerken hebben die een waardeopslag moeten hebben, onder andere:  waarde stabiliteit; waarderingspotentieel; Fungibiliteit (kan worden vervangen door een ander item van dezelfde soort met dezelfde waarde; alle goudstaven hebben bijvoorbeeld dezelfde waarde, ongeacht plaats, herkomst of jaar van smelten); Duurzaamheid; Draagbaarheid en gemak van opslag; Deelbaarheid; Moeilijk te vervalsen; Kwaliteitsbeoordeling

De sterke punten van goud

Volgens de experts heeft goud een veel langer en meer bewezen trackrecord dan Bitcoin. Bovendien heeft het een grotere handelsmarkt dan Bitcoin – ongeveer USD 10 biljoen voor het metaal versus minder dan USD 1 biljoen voor de cryptocurrency. Door de geschiedenis en omvang van de markt heeft goud nog steeds een minder volatiel prijsgedrag (van schommelingen) dan dat van Bitcoin.

Sterke punten van Bitcoin

Respondenten wijzen erop dat Bitcoin een groter appreciatiepotentieel heeft dan goud vanwege de schaarste aan activa. Bovendien maakt het feit dat het niet wordt uitgegeven of gecontroleerd door overheden, de cryptocurrency beter beschermd tegen inmenging door politici of de centrale banken van landen. Ze noemen ook het grotere gemak van het opslaan en transporteren van Bitcoins.

 

More
articles