VHP-fractieleider Asis Gajadien, was gisteren in het tv-programma Magazine4, niet te spreken over coalitiepartner Abop. ‘’De coalitie is door Abop, te schande gezet’’, stelde Gajadien. De Abop-fractie heeft tijdens de vergadering van dinsdag, geen quorum verleend voor de Wet Grondconversie. Volgens Gajadien, kan het niet, dat de coalitiepartner zo te werk gaat. Ook de NDP-fractie verleende geen quorum. Op de VHP na, is er binnen alle partijen tegenstand over de Wet Grondconversie, die inhoudt dat grondhuur kan worden omgezet in eigendom.
Gajadien ontkracht met klem, dat de VHP de vergadering heeft geweigerd. De leden hebben zich volgens hem, teruggetrokken om in overleg te gaan. Gajadien benadrukte, zeer teleurgesteld te zijn in Abop. ‘’Indien er vooraf was doorgegeven dat niet alle leden van de coalitie het eens zijn, dan hadden we andere stappen ondernomen.‘’ Gajadien vindt het jammer, dat zaken op deze manier zijn verlopen en dat ‘’de hele coalitie te schande is gezet’’. ‘’We zullen het daarom goed bespreken, want hiermee dienen we het land niet”, benadrukte Gajadien. Ondanks de problemen in de coalitie, is Gajadien ervan overtuigd dat de regering tot 2025 standhoudt.
Zaken moeten volgens Gajadien niet emotioneel behandeld worden. In de samenleving wordt er volgens hem, het gevoel gewekt alsof er een etnische strijd zou zijn tussen de verschillende groepen. ‘’Ik wil duidelijk stellen, dat het grootste deel dat profijt zal hebben bij de grondconversie, geen Hindoestaan is. We zijn niet bezig Suriname te scheiden.‘’ Er schijnt volgens Gajadien misconceptie te zijn. Hij zei dat het helemaal niet juist is dat maar een klein groepje profijt zal hebben. ‘’De grondconversie is voor de mofina wan. De regering wil met de grondconversie rechtszekerheid scheppen voor mensen die beschikken over domeingronden. Maar er wordt vrees ingebed. De vrees is dat mensen grote lappen grond zullen omzetten in eigendom‘’, zei Gajadien. Volgens hem is de vrees onnodig, omdat er rekening is gehouden met alle aspecten. ‘’Het zal niet mogelijk zijn dat één stuk land wordt verdeeld in kleine stukken. Het is bij wet uitgesloten.‘’