Braziliaanse vicepresident over bezoek aan Rusland:

‘Wij gaan interventie niet steunen’

Hamilton Mourão, de Braziliaanse vicepresident, verklaarde gisteren dat het Braziliaanse staatshoofd Jaïr Bolsonaro, niet naar Rusland zal reizen om een interventie van het Kremlin in Oekraïne te ondersteunen, of vice versa. “Ik zie niet in dat het kwaad kan, wel of niet te gaan. We gaan daar niet heen om een interventie van het ene land in het andere te ondersteunen. We gaan onze betrekkingen intensiveren, en we hebben ook goede betrekkingen met Oekraïne”, aldus Mourão

Volgende week zal Bolsonaro de Russische president Vladimir Poetin in Moskou onmoeten. De ontmoeting vindt plaats, te midden van spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en de mogelijkheid van een Russische invasie in dat laatste genoemde land. “Ik zie het niet zitten, dat er een technisch-militaire overeenkomst (tussen Brazilië en Rusland) zal worden gesloten. Brazilië werd door de VS, nog in de Trump-periode, geïnviteerd om een NAVO-bondgenoot te zijn, dat dit elke vorm van een overeenkomst met Rusland bemoeilijkt.” De overeenkomsten die in Rusland zullen worden gesloten, zullen volgens Mourão, meer betrekking hebben op economisch en commercieel gebied dan op militair gebied.

Mourão zei ook dat het conflict tussen de twee landen moet leiden tot een diplomatieke oplossing. De regering Bolsonaro stelde in 2021 een formele toenadering tot de NAVO voor, waarna de Russische autoriteiten bezorgd raakten en waarschuwden Brazilië voor wat een militair bondgenootschap met de NAVO voor het land zou betekenen.

Documenten en rapporten hebben onthuld, dat het toenaderingsproject in 2021 is voorgelegd aan NAVO-landen en dat sindsdien twee interne vergaderingen tussen de ambassadeurs van de alliantie hebben plaatsgevonden om het Braziliaanse initiatief te bespreken. Volgens bronnen heeft Brazilië in augustus 2021 diplomatiek elk van de 30 NAVO-lidlanden gepeild. Centraal in dat gesprek stond toen de mogelijkheid om lid te worden van het Centre of Excellence in Cooperation in Cyberdefense, een interessegebied van het Braziliaanse ministerie van Defensie.

More
articles