COVID-19-vaccinaties verlengen vermoedelijk menstruatiecyclus

Alison Edelman, MD, MPH, hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de Oregon Health & Science University School of Medicine, heeft onderzocht wat het directe resultaat is van de relatie tussen COVID-vaccins en menstruatiegezondheid.

De menstruatiecyclus varieert elke maand

De menstruatiecycli fluctueren van maand tot maand en gedurende het hele leven van een persoon. Onze lichamen zijn geen perfecte tijdwaarnemers, maar ze doen behoorlijk goed werk gezien het complexe systeem dat het menselijk lichaam is! Kleine veranderingen in de lengte van iemands menstruatiecyclus komen vaak voor en zouden geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Er zijn meerdere redenen waarom de lengte van de cyclus van een persoon kan veranderen, waaronder stress, het gebruik van anticonceptie, veranderingen in dieet of lichaamsbeweging, leeftijd, medische aandoeningen, enz. Als een persoon echter merkbare veranderingen ervaart in de loop van drie of meer maanden of een verandering in de totale cyclusduur van meer dan acht dagen, moeten ze overwegen hun zorgverlener te raadplegen.

Menstruatiegezondheid is zowel onderbelicht als onder-erkend als een uitkomst van belang in wetenschappelijk onderzoek, en in het bijzonder in termen van vaccinproeven. Menstruatiegezondheid is duidelijk een belangrijk door de patiënt gerapporteerd resultaat, zoals blijkt uit het aantal personen dat hun menstruatie nauwlettend volgt, maar menstruatie wordt ook beschouwd als een ‘vitaal teken’ of een duidelijk teken van gezondheid, welzijn en ook toekomstige vruchtbaarheid. Omdat het een belangrijk sekse- en genderspecifiek probleem is, vind ik dat het moet worden opgenomen in toekomstig onderzoek en vaccinproeven.

Onze studie analyseerde de menstruatiegegevens van bijna 4.000 in de VS gevestigde personen die een door de FDA goedgekeurde anticonceptie-app genaamd Natural Cycles gebruiken. Alle deelnemers stemden ermee in om hun geanonimiseerde gegevens met de studie te delen. Voor deze analyse analyseerden we gegevens van degenen die bij aanvang klinisch normale menstruatiecycli hadden (pre-vaccinatie of indien niet-gevaccineerd, cycli hadden gedurende een vergelijkbare tijd). Ze waren niet-gevaccineerd of gevaccineerd met het Pfizer-, Moderna- of Johnson & Johnson COVID-19-vaccin.

Uit de analyse bleek dat mensen die menstrueren op populatieniveau een kleine, maar tijdelijke verandering in de lengte van hun menstruatiecyclus kunnen ervaren nadat ze een COVID-19-vaccin hebben gekregen.

De gemiddelde lengteverandering is minder dan één dag tijdens de menstruatiecyclus wanneer een injectie werd gegeven. Mensen die tijdens één menstruatiecyclus twee doses van een vaccin krijgen, kunnen een verandering van twee dagen hebben.

Dit betekent dat de tijd tussen iemands eerste dag van menstruatie, of bloeding, tot de volgende eerste dag van menstruatie iets langer kan zijn dan wat zij als “normaal” beschouwen. Een persoon die gewend is aan een cyclus van 28 dagen, kan bijvoorbeeld een cyclus van 29 dagen ervaren nadat hij het vaccin heeft gekregen, wat betekent dat zijn menstruatie een dag later kan beginnen.

Het is belangrijk op te merken dat we geen veranderingen hebben gevonden in de lengte van de menstruatie (bloedingsperiode). Bovendien lijken de variaties in de lengte van de cyclus snel op te lossen – zodra de volgende cyclus het vaccin niet krijgt.

Hoewel de geïdentificeerde veranderingen in de lengte van de menstruatiecyclus over het algemeen niet het niveau van ‘klinische significantie’ bereiken dat door professionele verenigingen wordt gedefinieerd als 8 dagen of langer; op persoonlijk niveau kan elke merkbare verandering in iemands cyclus – of het nu verband houdt met vaccinatie of andere stressfactoren uit de omgeving – inderdaad aanzienlijk zijn, vooral als deze onverwachts is. Hoewel geruststellend, kunnen de onderzoeksresultaten ook valideren voor personen die na vaccinatie een menstruatiestoornis hebben ervaren. Als clinicus heb ik nu informatie die ik patiënten kan geven over wat ze kunnen verwachten en kan ik ze voorbereiden op deze mogelijkheid, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

Als menstruele verstoring de enige reden is waarom een persoon geen COVID-19-vaccinatie overweegt, zou dit onderzoek gerust moeten stellen dat mogelijke veranderingen minimaal zijn, tijdelijk lijken te zijn en, in overeenstemming met ander onderzoek dat specifiek is voor vruchtbaarheid en zwangerschap, geen gevolgen voor de gezondheid of de voortplanting op lange termijn lijken te veroorzaken.

Gebruikers van de toepassingen voor het volgen van de menstruatiecyclus, zoals Natural Cycles, zijn niet noodzakelijk een afspiegeling van een algemene bevolking. We weten in deze dataset dat deze populatie hoger opgeleid is, blank is en een lagere BMI heeft dan de landelijke verdeling. BMI is een factor die de variabiliteit van de menstruatiecyclus kan beïnvloeden; dat kan echter zijn gecompenseerd door de inclusiecriteria voor onze dataset (die 3 cycli vóór het vaccin nodig hebben die voldeden aan de criteria voor normale cycluslengte).

We weten ook dat er nog veel meer vragen bestaan over menstruatiecycli en vaccins. Om de integriteit van de analyses voor grote populatieonderzoeken zoals deze te behouden, moeten we statistisch gezien het aantal vragen dat we tegelijkertijd stellen, beperken. We werken aan die volgende reeks vragen in de hoop meer antwoorden te krijgen.

More
articles