WHO wil tegen eind juni, wereldwijd 70 procent volledig gevaccineerden

Uit een enquête naar de impact van de Covid-19-pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is gebleken dat verstoringen in basisgezondheidsdiensten zoals vaccinatieprogramma’s en behandeling van ziekten zoals aids, gemeld werden in 92 procent van de 129 landen. “Ten opzichte van het vorige onderzoek begin 2021, werden de gezondheidsdiensten ernstig beïnvloed met weinig of geen verbetering”, aldus de WHO in een verklaring. De resultaten van dit onderzoek benadrukken volgens de WHO, het belang van dringende actie om de grote uitdagingen van het gezondheidsstelsel aan te pakken, diensten te herstellen en de impact van de covid-pandemie, te verzachten.  Het onderzoek viel samen met een toename van covid-gevallen in veel landen eind 2021, als gevolg van de zeer overdraagbare Omicron-variant, waardoor de ziekenhuizen extra onder druk kwamen te staan. De WHO en een aantal staten hebben gisteren een gezamenlijk pleidooi gehouden voor kwetsbare kleine staten om betere toegang te krijgen tot Covid-19-prikken om hun economieën weer leven in te blazen.

Naast de pandemie was het Memorandum of Understanding (MoU) van de WHO en het Gemenebest gericht op het bevorderen van universele gezondheidsdekking en eerstelijnsgezondheidszorg, het versterken van de gezondheidsbeveiliging en het uitwisselen van innovatie en kennis.

“De gevolgen van de pandemie zullen decennialang voelbaar zijn, vooral onder de meest kwetsbaren. Hoe langer de pandemie voortduurt, des te groter zullen die gevolgen zijn”, aldus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De WHO streeft ernaar dat tegen eind juni, 70 procent van de bevolking in elk land volledig is ingeënt.

“Gelijke toegang tot vaccins, vooral voor kleine en kwetsbare landen, is de meest dringende politieke, economische, sociale en morele prioriteit.”

More
articles