Omicron-subvariant sneller overdraagbaar?

Sinds de opkomst eind 2021 is Omicron (of BA.1) snel de dominante variant van het Covid-19-virus geworden. Door de mutaties die deze variant bevatte, was Omicron  meer overdraagbaar dan de Delta-variant, en kon zich dus snel door populaties over de hele wereld verspreiden. Het is gebleken dat Omicron een mildere ziekte veroorzaakt dan Delta – hoewel milder niet moet worden aangezien voor mild. Wetenschappers volgen nu een subgroep van de Omicron-variant, bekend als BA.2, die eind december 2021 voor het eerst werd geïdentificeerd in India en Zuid-Afrika. Sindsdien is hij gevonden in de VS en Europa. Er wordt gedacht dat de sub-variant 20 extra mutaties op zijn spike-eiwit heeft in vergelijking met BA.1, hoewel wetenschappers niet helemaal zeker weten wat dit zal betekenen voor het verloop van de pandemie. Tot nu toe is er onvoldoende bewijs om te bepalen of BA.2 een ernstiger ziekte veroorzaakt dan BA.1. De reden waarom sommige mensen BA.2 de ‘stealth’-variant noemen, is omdat ze beweren dat het niet zo gemakkelijk te detecteren is op PCR- en laterale-flowtests. Dit is in feite niet waar; het kan worden gedetecteerd op beide soorten tests.

DNA-sequenties

PCR-tests zoeken naar drie verschillende DNA-sequenties bij het detecteren van het SARS-CoV-2-virus en zullen een positief resultaat opleveren als er ten minste twee sequenties aanwezig zijn.

Een van de sequenties waarnaar de test zoekt, is het S-gen, dat zich op het spike-eiwit bevindt. Dit is afwezig in de BA.1 Omicron-variant en staat bekend als de ‘S-gen drop-out’; PCR-tests zullen nog steeds een positief resultaat opleveren, omdat ze de andere twee DNA-sequenties zullen detecteren waarvoor ze zijn ontworpen. Maar de afwezigheid van het S-gen betekent dat het voor wetenschappers gemakkelijk was om onderscheid te maken tussen BA.1 Omicron en Delta, waarin het S-gen aanwezig was.

Net als Delta heeft de BA.2 Omicron-variant het S-gen aanwezig, dus het is moeilijker voor wetenschappers om het verschil te zien tussen BA.2 en Delta, vandaar de term ‘stealth’-variant. Maar op een andere manier zou dit in ons voordeel kunnen werken: nu Omicron nu dominant is en Delta snel verdwijnt, zullen alle PCR-tests die de aanwezigheid van het S-gen in de toekomst detecteren waarschijnlijk de BA.2-subvariant van Omicron zijn.

Deze variant is dominant geworden in Denemarken. De snelheid waarmee gevallen daar en in andere landen, zoals het VK, zijn gestegen, suggereert dat BA.2 mogelijk beter overdraagbaar is en de BA.1-variant kan overtreffen. Een recente studie keek naar de overdracht van Omicron-subvarianten in Deense huishoudens en ontdekte dat de BA.2-subvariant aanzienlijk meer overdraagbaar is dan de oorspronkelijke variant.

Subvarianten

De studie keek naar huishoudens in Denemarken bij wie één persoon positief testte voor Omicron tussen 20 december 2021 en 11 januari 2022. Ze hadden 2.122 mensen die positief waren met BA.2 en 6.419 mensen met BA.1. De onderzoekers volgden deze mensen vervolgens om te zien of ze hun subvarianten van Omicron doorgaven aan andere leden van hun huishouden. Ze ontdekten dat de BA.2-subvariant meer overdroeg in zowel niet-gevaccineerde als gevaccineerde leden van het huishouden in vergelijking met de BA.1-subvariant. Maar ze ontdekten ook dat mensen die niet gevaccineerd waren, meer kans hadden om BA.2 over te dragen dan degenen die wel waren gevaccineerd.

Drievoudige vaccinatie

Eric Topol, een Amerikaanse cardioloog en wetenschapper tevens oprichter van het Scripps Research Translational Institute, zei over de studie dat de bevindingen van de BA.2-variant suggereren dat drievoudige vaccinatie goed beschermt tegen symptomatische infectie, maar hij waarschuwde ook dat de verhoogde overdraagbaarheid de ziekte waarschijnlijk zal verlengen. De BA.2-lijn lijkt geen ernstigere ziekte te veroorzaken, dus er is geen reden tot paniek. Het is belangrijk op te merken dat het niet ongebruikelijk is om subgroepen van dezelfde variant te hebben – dat is de aard van een virus dat kan muteren en dat evenveel menselijke gastheren heeft als Omicron. Vaccins bieden nog steeds bescherming tegen ernstige ziekten en, volgens de studie, ook bescherming tegen overdracht, dus het blijft belangrijk om ze op te nemen wanneer ze worden aangeboden.

Bron: Aljazeera

More
articles