WHO: ‘Waar, wanneer en hoe covid is ontstaan, blijft een groot mysterie’

De Verenigde Staten (VS) en andere landen hebben kritiek geuit op China voor het steeds uitstellen van het delen van informatie nadat het virus daar in 2019 opdook. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) richtte vorig jaar de Scientific Advisory Group on the Origins of Novel Pathogens (SAGO) op en riep China, onbewerkte gegevens te verstrekken om bij elk nieuw onderzoek te helpen. China weigerde, daarbij verwijzend naar de privacyregels voor patiënten. China heeft consequent de beschuldigingen ontkend, dat het virus is gelekt uit een gespecialiseerd laboratorium in de stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld eind 2019. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO heeft tijdens zijn ontmoeting met Li Keqiang, de Chinese premier,  erop aangedrongen meer informatie te verstrekken over de oorsprong van Covid-19.  “Er werd gesproken over Covid-19 en de noodzaak van een agressieve inspanning van VaccinEquity dit jaar,  om 70 procent van alle bevolkingsgroepen te vaccineren”, aldus Ghebreyesus, verwijzend naar de WHO-campagne voor eerlijke toegang tot vaccins wereldwijd.

Ghebreyesus vertelde ook dat de noodzaak van een hechtere samenwerking op het gebied van de oorsprong van Covid-19, geworteld in de wetenschap en het bewijs tijdens de ontmoeting, aangehaald werd. “Waar, wanneer en hoe het virus is ontstaan, blijft een van centraal, waaraan wereldwijd meer dan zes miljoen mensen zijn overleden”, benadrukte Ghebreyesus.

Jeremy Farrar, directeur van de Wellcome Trust die in november werd stopgezet, verklaarde dat de ‘overweldigende meerderheid’ van het bewijsmateriaal op natuurlijke oorsprong wijst, hoewel een laboratoriumlek nog steeds niet kan worden uitgesloten.  Zonder internationale samenwerking is het volgens Farrar misschien onmogelijk meer te weten te komen, naast het vaststellen welke andere dierlijke virussen een risico voor de mensheid kunnen vormen. Een gezamenlijke onderzoek van China en de WHO dat vorig jaar werd gepubliceerd, sloot de theorie uit dat Covid-19 in een laboratorium is ontstaan. Volgens het onderzoek was de meest waarschijnlijke hypothese dat het mensen op natuurlijke wijze infecteerde, via de handel in dieren in het wild.

More
articles