Farmaceuten werken aan ontwikkeling specifiek Omicron-vaccin tegen toekomstige varianten

Israël is onlangs begonnen met het aanbieden van het vierde vaccin tegen Covid-19 aan iedereen van 60 jaar of ouder. Amerikaanse artsen zijn er echter nog niet van overtuigd dat het tijd is voor een vierde dosis. Volgens de artsen is het te vroeg te bepalen of een vierde vaccindosis voor iedereen nodig zal zijn. Dr. Bob Wachter, voorzitter van de afdeling geneeskunde van de Universiteit van Californië, vertelde dat hij persoonlijk nog wenst te wachten alvorens zich te laten inenten met de vierde dosis. “Maar als aanvullende gegevens de Israëlische bevindingen bevestigen, dan zou ik die waarschijnlijk wel nemen, omdat de risico’s bijna nul zijn en het voordeel in de loop van de tijd kan toenemen”, aldus Wachter.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), bevelen aan dat sommige matig en of ernstig immuun gecompromitteerde mensen van 12 jaar en ouder, drie primaire injecties van een mRNA-vaccin (ofwel Pfizer of Moderna) moeten krijgen, plus een vierde injectie als booster. Het tijdstip en het type vaccin hangen volgens de CDC af van de leeftijdsgroep en wanneer de persoon voor het laatst ingeënt is.  Dr. Anthony Fauci, arts en adviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, vertelde dat het mogelijk is dat we in de toekomst nog een booster nodig zullen hebben. Dr. Peter Chin-Hong, een expert op het gebied van infectieziekten verklaarde, dat het in de VS echter nog te vroeg is om naar een vierde injectie te vragen. “De gegevens over de vierde vaccinatie zijn tot nu toe niet veelbelovend geweest in het toevoegen van enig voordeel na drie prikken”, zei Conway. Volgens hem is het nog een proces waarin doktoren zich nu bevinden. We brengen nog steeds de duur van de immuniteit in kaart en hoe goed de immuniteit is tegen wat er voor onze ogen gebeurt. Het is een afwachtende houding”, aldus Conway. Hij verklaarde dat er momenteel voldoende bewijs is dat de originele vaccinstammen heel goed stand houden. “Mensen die de boostershot oftewel de derde prik genomen hebben, zijn goed genoeg geneutraliseerd tegen de Omicron-variant.”

Vaccinfabrikanten werken momenteel aan de ontwikkeling van een specifiek Omicron vaccin, deels om de basis te leggen ter bescherming tegen toekomstige varianten, indien extra bescherming nodig is. “Het is belangrijk om het te doen, voor het geval je het moet kunnen doen,” zei Conway. Zolang het virus ergens in de wereld circuleert, zal het blijven muteren. Conway zei dat er momenteel nog geen bewijs is dat we extra boosters nodig hebben voor de meerderheid van de bevolking. “Noch is er bewijs dat we specifieke virale boosters nodig hebben voor nieuwe varianten”, aldus Conway.

More
articles