SRD 5 MILJARD VERLIES VOOR CBvS VANAF 2015

In 2020 en 2021 depreriveerde de Surinaamse dollar verder, omdat de wisselkoersen toen pas realistisch werden gemaakt. Hierdoor nam de tegenwaarde van de schuld in vreemde valuta van de CBvS explosief toe. Volgens de ongecontroleerde interne cijfers van de CBvS, bedraagt het verlies over 2020 SRD 1,5 miljard en over 2021 SRD 2,8 miljard. Dat betekent dat de CBvS over de periode 2015 tot en met 2021, een verlies lijdt van ongeveer SRD 5 miljard. Het werkelijke eigen vermogen zou nu ongeveer SRD 5 miljard negatief zijn.

Op 30 oktober 2020 werd na lang wachten het verslag over 2015 openbaar gemaakt. Pas na 15 maanden, op 1 februari 2022, publiceert de CBvS het eerstvolgende verslag over 2016. Het gerapporteerde verlies over 2016 bedraagt SRD 593 miljoen (de huidige koers van de euro is SRD 22,8). Aanvankelijk was dit SRD 729 miljoen, maar dit verlies is teruggebracht door met terugwerkende kracht de rente die de Staat aan de CBvS betaalt, te verhogen. Het verlies is voor zover mogelijk in mindering gebracht op de reserves en voor het overige opgenomen als vordering op de Staat. De CBvS verwacht een verlies over 2017 en winst over 2018 en 2019.

De resultaten over 2020 en 2021 zullen weer fors negatief zijn, doordat onder valse voorwendselen de kasreserves van banken zijn overgeheveld naar de CBvS die deze heeft misbruikt voor oneigenlijke doelen.

Keerpunt is het eens met het onlangs verschenen kritische artikel van Hans Moison, waaarin gesteld wordt dat de personen die verantwoordelijk waren voor de malversaties bij de CBvS gedurende de vorige regeerperiode, ‘’dom of crimineel waren en waarschijnlijk beide’’. “Wanneer marionetten van de vorige regering vertellen dat er ook veel goeds is gedaan, moeten zij proberen om de jaarverslagen van de CBvS te lezen en in hun bekrompenheid te begrijpen. Dan komen zij van een koude kermis thuis”, stelde Moison.

Helaas moeten wij de heer Moison vertellen, dat zijn eerste stelling over ‘dom en crimineel’ verder reikt dan alleen de machthebbers van de vorige regering. Helaas staat het aantal van deze groep gelijk aan 16 zetels. Deze groep heeft tijdens de vorige verkiezingen gestemd op de NDP. Deze groep uit het electoraat bestaat grotendeels uit mensen die niet de intelligentie noch het vermogen hebben om een jaarrekening en nog minder een totaal jaarverslag, te kunnen aflezen.

Wij verwachten daarom ook niet van hen, dat zij begrijpen hoe het komt dat onze economie totaal naar de knoppen is geholpen door het paarse schuim. Nu is het de tijd om in te grijpen en harde maatregelen toe te passen alla IMF, anders zijn wij en de volgende generaties totaal verloren in dit land.

More
articles