ONVOLLEDIG EN ONGEWENST

Het is in ons land geen onbekend fenomeen en heel vaak voorgekomen, dat burgers onheus werden bejegend door een ambtenaar van politie. Het is ook niet zelden voorgekomen dat een lid van het Korps Politie Suriname, een burger die op zijn of haar strepen ging staan en vaak niet onterecht, heeft mishandeld en in de boeien geslagen, terwijl dat helemaal niet correct was. Bepaalde agenten  en dan wel de categorie die als wapendrager kan worden gezien, maar die een goede vooropleiding of fatsoen ontberen, gaan vaak over de schreef en misdragen zich tegenover weerloze burgers, omdat ze zich  machtig voelen. Onbeschoft gedrag voert daarbij dan de boventoon.

De slecht bejegende burger heeft dan te maken met een persoon die twee of meer strepen op de epauletten draagt en soms een of twee zilveren knopen. Maar na de onheuse behandeling of mishandeling, kan bij het indienen van een klacht bij de politie, niet aangegeven worden hoe de agent heet. Het komt dan ook veel te vaak voor dat het moeilijk wordt wie verantwoordelijk was voor de slechte benadering en of mishandeling, omdat men binnen deze organisatie vaak genoeg de boosdoener de hand boven het hoofd houdt en de aangever het nakijken bezorgt.

Keerpunt is van mening, dat het politie-uniform al meer dan twintig jaar een onvolledigheid ondergaat, omdat de naam van de agent niet wordt vermeld boven de rechterzak van het overhemd. De naamplaatjes dienen al jaren toegevoegd te worden aan het uniform, zodat de burger kan zien met wie hij of zij te doen heeft als er zich calamiteiten zouden voordoen. Een dergelijk naamplaatje kan ook voorkomen, dat agenten zich snel buitensporig gaan gedragen tegen ongewapende burgers die in bepaalde gevallen als mondig worden ervaren en waartegen het enige antwoord van de dienstdoende dienstklopper is aanhouden en of mishandelen. Hopelijk zal de huidige minister van Justitie en Politie, ertoe overgaan het politie-uniform vollediger te maken.

More
articles