HET OM HEEFT NOG VEEL WERK

De gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert- Gray van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe van het accountantsbureau Orion, zijn afgelopen maandag door kantonrechter Maytrie Kuldipsingh veroordeeld. Van Trikt kreeg acht jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair 16 maanden hechtenis. Angnoe werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 150.000 subsidiair twaalf maanden hechtenis.

De rechter heeft de ex-governor schuldig bevonden aan overtreding van de Anticorruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering. De zakenpartner van de ex-governor werd schuldig bevonden aan overtreding van artikel 13 lid 1 van de Anti-corruptiewet juncto artikel 72 van het Wetboek van Strafrecht. Keerpunt heeft vernomen, dat Van Trikt en Angnoe  reeds hebben aangeven, dat zij in hoger beroep gaan. De medeverdachten in de Centrale Bank-zaak, Faranaaz Alibaks-Hausil (ex-directeur Legal,Compliance and International Affairs CBvS) en Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur SPSB), werden op dezelfde gronden veroordeeld. Hausil kreeg drie jaar gevangenisstraf opgelegd en een boete van SRD 100.000 subsidiair 10 maanden hechtenis. Kromosoeto werd veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar onder aftrek, een geldboete van SRD 150.000 subsidiair twaalf maanden gevangenis.

Wij hadden wel verwacht dat alle verdachten veroordeeld zouden worden, maar wij hadden gedacht dat de straffen van Hausil en Kromosoeto veel hoger zouden liggen dan die van Angnoe, omdat Hausil en Kromosoeto al jaren voor de komst van Van Trikt en Angnoe, samenwerkten onder de toenmalige leiding van Gillmore Hoefdraad als governor en daarna nog steeds toen hij de functie van minister van Financiën bekleedde. Het duo heeft verschillende handelingen en of daden verricht die in opdracht werden uitgevoerd. Er gingen zelfs verhalen rond, dat Hoefdraad na het vertrek van governor Gersie, had getracht om Hausil voor te dragen voor de functie van governor, maar dat voorstel werd door de Raad van Commissarissen afgewezen. Kromosoeto was al in 2018 genoemd in de vermeende SPSB-malversaties waar er grote transacties op verschillende onverklaarbare manieren werden afgeboekt en overgeboekt. Enorme leningen zijn afgesloten bij de bank die niet terugbetaald werden. Via de uitgelekte documenten kon geconstateerd worden, dat de Bank op een of andere manier elk jaar weer deze wanbetalers wist op te vangen. We moeten ook de samenwerking tussen Robert Putter en Kromosoeto niet vergeten. Putter was tevens geruime tijd adviseur van Hoefdraad en heeft de bedrijven Investment Partners N.V. en New Vision International N.V., waarvan hij de directeur was, geaccommodeerd via de SPSB. Deze stichtingen en N.V.’s werden ook genoemd in de Centrale Bank-affaire, waarbij een aantal van de ‘gekochte overheidspanden’ waren geplaatst in stichtingen, waarvan Putter het enige bestuurslid was.

Hebben deze zaken geen vraagtekens opgewekt bij het OM? De criminele organisatie waarover het OM het steeds had, was niet ontstaan bij de verkoop van de ‘overheidspanden’ of bij het aangaan van de contracten met Clairfield, die bestond naar onze mening allang en werd steeds groter, maar bestond uiteraard uit kopstukken die bewust op hoge posities zaten. Hierdoor dachten zij dat zij ‘untouchable’ waren, maar helaas voor hen zijn ze één voor één opgepakt en de leider van de criminele organisatie koos het hazenpad. We moesten allemaal al weten wat er zou gebeuren toen we hoorden, dat bevriende personen en bedrijven van Kromosotoe samen met toppers van de NDP, in de gelegenheid werden gesteld om ongelimiteerd te trekken van hun debetstand-rekeningen ten laste van de staatsmiddelen, maar het onderzoek in deze zaak is nooit gedeeld. Een zogenaamde forensische accountant heeft toen onderzoek gedaan en vervolgens werd Kromosoeto hersteld in zijn functie, om zodoende door te gaan met zijn ‘goede’ werk bij de SPSB, dat hij naar ‘eer en geweten’ heeft gedaan in opdracht van Hoefdraad.

Wij zijn van mening, dat het Openbaar Ministerie nog enorm veel werk heeft. Wij kijken met smart uit naar de veroordeling van degenen die zich verrijkt hebben via de Naschoolse Opvang, degenen die willens en wetens flutbedragen hebben betaald voor staatsvoertuigen en daarnaast de ambtenaren die hele inventarissen hebben weggedragen uit de verschillende ministeries. Ook vragen wij ons af waarom er geen duidelijk signaal wordt gegeven met betrekking tot het publiceren van jaarverslagen door de verschillende parastatalen en de Centrale Bank van Suriname. Deze instanties hebben bewust nagelaten om hun jaarcijfers optimaal te publiceren, en het OM zou ook moeten ingrijpen op basis van bestaande wetten. Alle bewijzen zijn inmiddels geleverd om de voormelde ‘dieven’ aan te houden. De publicatie van de jaarcijfers van alle instanties is gebonden aan de Wet op de Jaarrekening. Dit soort handelingen juichen wij ook toe en ze zouden allang geïmplementeerd moeten worden in het kader van transparantie en het good-governance systeem.

More
articles