DSB HEEFT NOG STEEDS GEEN CEO

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van De Surinaamse Bank (DSB), werd eind december 2021 gehouden in het Assuria High Rise complex. Op deze AVA werd er gestemd voor de officiële benoeming van de heer A. Molenkamp tot CEO van DSB. Molenkamp heeft ruime ervaring in het bankwezen. Hij heeft zeventien jaar gewerkt voor de Rabobank in Nederland. Daarna heeft hij zijn krachten gegeven aan diverse banken, onder andere in Afrika.

Zijn laatste plek was Zambia. Na de benoeming op de AVA, moest de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog goedkeuring geven aan de voordracht van Molenkamp. Nu zijn we ruim een maand verder en wij vernemen, dat de CBvS de benoeming van de CEO van de grootste bank in ons land, niet heeft goedgekeurd. Uit betrouwbare bronnen verneemt Keerpunt, dat de moederbank in een officieel schrijven heeft aangegeven, dat zij Molenkamp wel goedkeurt als lid van de Raad van Bestuur, maar niet geschikt acht voor de functie van CEO. De moederbank liet al in de eerste weken van dit jaar weten, dat zij toch nog een tweede gesprek wilde om de aanstaande CEO te her-evalueren. Nu vernemen wij dat DSB momenteel door de houding van de Centrale Bank, precies één statutair directeur heeft in de bank. Deze directeur is René van Rooij, en hij is sinds 2018 benoemd tot statutair directeur. De benoeming van de directeuren vindt altijd conform DSB-statuten plaats en wordt op basis van een schriftelijke stemming in de AVA voltrokken. Volgens de statuten behoort DSB minimaal twee statutair directeuren te hebben.

De toenmalige CEO, Steven Coutinho, was voor twee jaar aangetrokken bij DSB en heeft naar verluidt, nooit een tweede gesprek gehad met de CBvS, gezien zijn expertise essentieel was voor de hervorming binnen DSB. Voordat zijn contract verliep in 2021, heeft hij in een vroeg stadium te kennen gegeven, niet bereid te zijn te verlengen. Op grond daarvan is de RvC in 2021 intensief bezig geweest een geschikte kandidaat te vinden ter vervanging van Coutinho.

Keerpunt vernam in december 2021, dat de RvC reeds een preferentiële keuze had gemaakt uit twee kandidaten die waren voorgedragen op advies van het professioneel selectiebureau. Een van deze keuzes was Molenkamp, maar dat viel niet goede aarde bij twee grootaandeelhouders (Hakrinbank en Fatum), omdat zij een eigen kandidaat wilden doordrukken. Het ging hierbij nog steeds om de advocaat van de ex-SPSB directeur, Ginmardo Kromo-soeto. Het werd toen voor ons ook duidelijk, dat de zaak nog een stap verder ging, waarbij de Centrale Bank zelf aan de overige grootaandeelhouders had gevraagd of zij die bewuste kandidaat alsnog wilden meenemen in hun besluit, ofschoon deze man niet eens door de toets was gekomen van het selectiebureau.

Wij vernemen voorts dat de moederbank met het afkeuren van Molenkamp voor de functie van CEO, hem wil doen afhaken, zodat de voormelde kandidaat van de aandeelhouders toch een kans zal kunnen maken voor de functie. Voordat de AVA van DSB eind december werd georganiseerd, heeft de president-commissaris van de grootaandeelhouders van DSB op een bijeenkomst tot uitdrukking gebracht, dat er volgens de Governance Structuur van een van de grootaandeelhouders, investeringen en zeggenschapsrechten vallen onder de portefeuilles.

Als de portefeuille onder de CEO van deze instelling valt, dan oefent die namens de organisatie de zeggenschapsrechten uit. In het geval van DSB zou dat zo zijn, mede bevestigd in wat door hem werd aangeduid als ‘de vorige raad’ genomen besluiten. Toegelicht is namens de aandeelhouders, een afwijkende zienswijze, geworteld in het volgende:

Artikel 17 lid 1 sub c. en d. statuten betref-fende voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen, voor onder meer: deelnemingen in andere vennootschappen en bestuur van een andere vennootschap, onderneming of instelling, plaatste benoeming CEO DSB, binnen de invloedsfeer en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen;

Artikel 24 lid 5 statuten betreffende besluitvorming, vereist een volstrekte meerderheid van de Raad van Commissarissen voor besluitvorming, terwijl lid 6 schriftelijke notulering vereist en lid 7., goedkeuring door een meerderheid van de leden van de Raad, voor besluiten van de directie, die goedkeuring behoeven, vereist.

Door de voormelde organisatie is dezelfde deskundige (selectiebureau) aangetrokken voor rekrutering van de CCO-kandidaat van die instelling, die heeft geadviseerd bij de keuze van DSB CEO. Dit oordeel van de Raad zou zich moeten richten op inhoud en niet zonder meer voorbij kunnen gaan, dat een door de Raad en de deskundige bij de DSB als minder geschikt beoordeelde kandidaat, niet namens de organisatie ondersteund kan worden.

Het gehaal en getrek met betrekking tot de benoeming van de nieuwe CEO van DSB, is al geruime tijd een onderwerp van gesprek en het is zelfs zodanig uit de hand gelopen, dat de eerste burger van het land zich ermee moest bemoeien op de dag van de AVA zelf. Keerpunt is benieuwd wat er nu zal gebeuren, gezien de aandeelhouders de opdracht hebben gehad om de zaak op een prudente wijze af te handelen, maar zoals blijkt uit bekomen informatie, zijn bepaalde partijen nog niet in overeenstemming geraakt hoe zij deze zaak willen afwikkelen.

 

More
articles