Britse wetenschappers voorspellen grotere covid-golven

Er is een mogelijkheid van grote golven van covid-infecties in de toekomst in Groot-Brittannië. Dergelijke golven kunnen zelfs als waarschijnlijk worden beschouwd, hebben epidemiologen die de covid-pandemie modelleren om overheidsadvies te verstrekken, gezegd. De Britse premier Boris Johnson heeft de wettelijke covid-beperkingen opgeheven en zei dat hoewel de pandemie nog niet voorbij was, Groot-Brittannië moet leren leven met covid.

De Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling, Operational sub-group (SPI-M-O) zei dat de opkomst van nieuwe virale varianten de grootste onbekende factor was op de middellange tot lange termijn, samen met afnemende immuniteit van de bevolking en veranderingen in mutaties.

“Grote toekomstige infectiegolven die actief beheer nodig hebben om nadelige druk op de gezondheids- en zorgsector te voorkomen, zijn op zijn minst een realistische mogelijkheid of waarschijnlijk gemiddeld vertrouwen”, zei de SPI-MO in een consensusverklaring gepubliceerd op vrijdag. Groot-Brittannië heeft 157.730 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, het zevende hoogste totaal ter wereld, en Johnson kreeg zware kritiek te verduren voor zijn aanpak van de pandemie, die tot drie nationale afsluitingen heeft geleid.

De Omicron-variant zorgde eind vorig jaar voor een piek in infecties naar nieuwe hoogten die Johnson ertoe bracht enkele maatregelen opnieuw in te voeren, maar het aantal sterfgevallen steeg niet in hetzelfde tempo. Johnson heeft de economie nu volledig heropend, daarbij verwijzend naar het programma van boostershots van het land, de beschikbaarheid van antivirale middelen en de lagere ernst van de Omicron-variant, omdat die niet zorgt voor meer sterfgevallen. Engeland keerde vorige week terug naar Plan A en de voorzitter van SPI-M-O vertelde Reuters dat hoewel de covid-situatie elk jaar zou moeten verbeteren, er momenten kunnen zijn waarop de regering achteruit moet gaan en maatregelen moet nemen. “De komende jaren zullen zeer onzeker zijn, en toekomstige uitbraken en golven zullen waarschijnlijk groot zijn”, aldus de SPI-M-O-verklaring.

Bron: Reuters

More
articles