De politicus Carl Breeveld, zegt in het radioprogramma ABC Aktueel, dat de veroordeling van financiële toppers in de zaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), een lering moet zijn voor de regering. Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh, heeft afgelopen maandag vonnis gewezen tegen Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur SPSB), Robert van Trikt (ex-president van de Centrale Bank van Suriname), Ashween Agnoe en Faranaaz Alibaks-Hausil. Volgens de kantonrechter, is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige corruptie. Volgens Breeveld, doet de regering te weinig om corruptie de kop in te drukken. ‘’Eigenlijk is Suriname in diepe rouw met wat zich hier heeft afgespeeld. Het is een schande‘’, benadrukt Breeveld. De huidige regering moet volgens Breeveld met deze veroordeling, wakker worden. ‘’Ze moet hier lessen uit trekken, want deze regering heeft ons beloofd, dat er sprake zou zijn van goed bestuur.‘’ Volgens hem is er tot nog toe geen sprake van goed bestuur en transparantie.
Alle vier – Kromosoeto, Van Trikt, Angnoe, en Alibaks-Hausil – zijn gevonnist, omdat zij op grote schaal corruptie hebben gepleegd. Volgens Breeveld zou dit aanleiding moeten zijn, dat de huidige regering het roer omgooit. ‘’Als we zien wat er gebeurt op de Centrale Bank, dan is het tijd dat de Anti-corruptiewet wordt ingevoerd. Dit zou een stap in de goede richting zijn”, aldus Breeveld. De Anti-corruptiewet is in 2017 met 40 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee, maar tot op heden niet bekrachtigd.
Er wordt volgens Breeveld, ook te weinig openheid van zaken gegeven. ‘’De regering wordt helaas ook geconfronteerd met allerlei zaken waar wij geen helderheid over hebben. De HSPG-deal, de Nickeriaanse markt, de kwestie-Pokie, de Haïtiaanse mensensmokkel etc., zijn allemaal voorbeelden van het niet geven van helderheid’’, zegt Breeveld. Hij roept de regering op lering uit de veroordeling te trekken en zaken transparanter te presenteren aan de samenleving.