Olieprijs voor het eerst sinds 2014 boven USD 90 per vat

De Amerikaanse olie kwam donderdag voor het eerst sinds 2014 boven de USD 90, omdat de vraag naar aardolieproducten sterk stijgt, terwijl het aanbod beperkt blijft. West Texas Intermediate ruwe-futures, de Amerikaanse oliebenchmark, won meer dan 2% om te verhandelen tot USD 90,23 per vat. De laatste keer dat de prijzen boven de USD 90 lagen, was in oktober 2014. De internationale benchmark Brent-olie steeg met 1,7% en werd verhandeld voor USD 91. Brent bereikte op 26 januari USD 90, sinds het in april 2020 tot recorddieptes daalde – WTI handelde kort in negatief gebied – omdat de vraag is teruggekeerd, maar de producenten het aanbod onder controle hebben gehouden. Geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne en ook in het Midden-Oosten, hebben de markt ook doen rillen. WTI is dit jaar met bijna 20% gestegen, voortbouwend op de winst van meer dan 50% in 2021. Terwijl de olieprijzen stijgen, hebben een aantal Wall Street-analisten, USD 100 per vat voorspeld.

Ed Moya van Oanda voegde eraan toe dat een deel van de stijging van donderdag te wijten is aan koude temperaturen en een mogelijke productiedaling. “De oliemarkt is zo krap dat elke schok in de productie de prijzen zal doen stijgen. De OPEC+-productie staat op cruise control met hun strategie voor geleidelijke verhoging, wat betekent dat het lijkt alsof olie snel richting USD 100 per vat zal gaan, “zei hij.

Woensdag besloten de OPEC en haar olieproducerende bondgenoten, een groep die bekend staat als OPEC+, vast te houden aan een eerder aangekondigd schema en de productie in maart met 400.000 vaten per dag te verhogen. De stap komt omdat de groep onder druk stond, ook van de VS, om de productie te verhogen in een poging de snelle stijging van de olieprijzen te verminderen. “De markt blijft optimistisch over de olieprijzen, net als sinds mei 2020, toen de OPEC+ mega-productiebeperkingen doorvoerde, waardoor olie uit negatief gebied naar USD 100 per vat sprong”, zegt Louise Dickson, senior oliemarktanalist bij Rystad Energie. “De heersende verwachting is dat de markt, ondanks enkele neerwaartse pieken veroorzaakt door de angst voor een pandemische vraag, hoog in olie zal blijven handelen, aangezien er zowel op korte als op lange termijn sprake is van reële aanbodtekorten”, voegde ze eraan toe.

Opnieuw zei John Kilduff van Capital, dat een daling van de dollar op donderdag heeft bijgedragen aan de stijging van de olieprijs. Als de dollar stijgt, wordt olie duurder voor buitenlandse kopers. “De steile daling van de Amerikaanse dollar van vandaag was de katalysator die nodig was om de verkopen die naar voren kwamen in de nasleep van de OPEC+-bijeenkomst en enkele recente zwakke economische gegevens een halt toe te roepen”, zei hij. Kilduff voegde eraan toe dat hoewel het USD 100-teken “onvermijdelijk lijkt”, het “niet gemakkelijk zal zijn”. Hij merkte op dat het aanbod op de markt terugkeert en zei dat de economische strijd in China een nieuwe tegenwind zou kunnen zijn.

More
articles