WHO: Omicron-subvariant heeft waarschijnlijk dezelfde ernst als ‘origineel’

De opkomende BA.2-vorm van de Omicron-coronavirusvariant, lijkt niet ernstiger dan de oorspronkelijke BA.1-vorm, zei een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag. ‘’Vaccins bieden ook nog steeds een vergelijkbare bescherming tegen de verschillende vormen van Omicron’’, zei dr. Boris Pavlin van het Covid-19 Response Team van de WHO tijdens een online briefing.

De opmerkingen komen wanneer de BA.2-subvariant de meer gebruikelijke ‘originele’ BA.1-subvariant van Omicron in landen als Denemarken begint te vervangen. ‘’Op basis van gegevens uit Denemarken, het eerste land waar BA.2 BA.1 inhaalde, lijkt er geen verschil te zijn in de ernst van de ziekte, hoewel BA.2 het potentieel heeft om BA.1 wereldwijd te vervangen’’, voegde Pavlin eraan toe.

“Als we kijken naar andere landen waar BA.2 nu inhaalt, zien we geen grotere hobbels in de ziekenhuisopname dan verwacht”, zei hij. BA.2 is beter overdraagbaar dan de meer gebruikelijke BA.1 en is beter in staat om gevaccineerde mensen te infecteren, volgens een Deens onderzoek dat tussen december en januari coronavirusinfecties in meer dan 8.500 Deense huishoudens analyseerde.

De subvariant wordt al dominant in de Filippijnen, Nepal, Qatar, India en Denemarken, zei Pavlin. Hij voegde eraan toe: “Vaccinatie biedt een diepgaande bescherming tegen ernstige ziekten, ook voor Omicron. BA.2 vervangt BA.1 snel. Het is onwaarschijnlijk dat de impact ervan substantieel is, hoewel er meer gegevens nodig zijn.”

Bron: Reuters

More
articles