In Brazilië stijgen super bacteriële infecties met 56 procent

Misbruik van antibiotica

Braziliaanse onderzoekers hebben kort geleden aangetoond, dat het hoge aantal ziekenhuisopnames op de Intensive Care Units veroorzaakt wordt door ‘super bacteriële infecties’. Volgens het onderzoek komt dit door het misbruik van antibiotica tijdens de Covid-pandemie. De besmettingen in Paraná zijn hierdoor met 56 procent toegenomen. De onderzoekers denken dat superbacteriën zich hebben voorgedaan in de rest van Brazilië en in andere delen van de wereld. Het onderzoek bevat informatie over 11.248 bacteriële infecties, die tussen januari 2019 en december 2020 in 99 ziekenhuizen in Paraná werden verzameld. De onderzoekers hebben deze gegevens vergeleken met de Covid-19 meldingen door tussenkomst van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens het onderzoek vonden infecties voornamelijk plaats via ziekenhuisapparatuur, zoals sondes, katheters en mechanische ventilatoren, die veel werden gebruikt tijdens de meest acute fase van de pandemie, die de ICU’s in heel Brazilië overvol lieten lopen. “Als de patiënt op de ICU ligt, kan hij de medicijn niet altijd doorslikken. Hij krijgt de medicijn via een katheter in de ader, een invasief apparaat”, aldus Viviane Dias medisch epidemioloog. Dias adviseert ziekenhuizen de zorg te verdubbelen, zoals goed ontsmette handen bij het aanraken van een invasief hulpmiddel, adequate desinfectie van de huid, aandacht voor verbandmiddelen en grote zorg bij de mondhygiëne van de patiënt. Dias bekritiseert ook het onnodige gebruik van antibiotica op een dagelijkse basis. “Tegenwoordig zijn er veel mensen die antibiotica gebruiken bij virale infecties, huidinfecties, keelpijn. Hoe meer ze onnodig antibiotica gebruiken, hoe groter de selectie van de bacteriën ontstaat.”

In 2017 publiceerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een lijst van 12 families van bacteriën die de grootste bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid. Bovenaan de ranglijst, met prioriteit staat Antibioticaresistentie. “Antibioticaresistentie groeit en we hebben daarna bijna geen behandelingsopties meer. Als we het aan de markt overlaten, zullen de nieuwe antibiotica die we het hardst nodig hebben niet op tijd worden ontwikkeld”, aldus Marie-Paule Kieny, adjunct-directeur-generaal van de WHO.

More
articles