Farmaceutisch bedrijf Moderna start met proef voor hiv-mRNA-vaccin

Het farmaceutisch bedrijf Moderna heeft onlangs bekendgemaakt, dat gestart is met de eerste proeven van het vaccin voor het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Het humaan immunodeficiëntie virus is een retrovirus dat het afweersysteem van de mens verzwakt. Bij het onderzoek hebben 56 vrijwilligers zich opgegeven voor de eerste fase van de test. De ontwikkeling van de immunisatie wordt in samenwerking met het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) uitgevoerd en als er toepassingen zijn, worden die uitgevoerd in vier centra’s in de Verenigde Staten (VS).

Volgens het officiële rapport  van Moderna zullen er drie soorten testen zijn, namelijk 56 vrijwilligers die allemaal gezond en negatief zijn voor hiv, deze zullen één of twee doses van het mRNA-1244-vaccin ontvangen. Van de 56 personen krijgen 32 een extra dosis met een versterkte versie van de mRNA-1644v2-Core. Vervolgens zullen 8 vrijwilligers de verbeterde variatie krijgen. Van de formulering zullen de veranderingen in het menselijk lichaam als veiligheid dienen  bij het analyseren van grotere of kleinere hoeveelheden. Daarenboven wordt er ook gekeken of de immuunrespons binnen de verwachtingen van de wetenschappers zal liggen. Volgens Moderna zullen de vrijwilligers gedurende zes maanden na de eerste fase, in de gaten gehouden worden.

Mark Feinberg, CEO en President van IAVI, zei in een verklaring erg enthousiast te zijn over het Moderna’s messenger RNA-platform. Volgens hem is de zoektocht naar een hiv-vaccin, lang en uitdagend geweest. “De nieuwe hulpmiddelen op het gebied van immunogenen en platforms, zouden de sleutels kunnen zijn om snelle en noodzakelijke vooruitgangen te boeken met een effectief vaccin”, aldus Feinberg. Stephen Hoge, President van Moderna Inc,  zei dat het bedrijf zich erop verheugd op de samenwerking met IAVI en de Bill & Melinda Gates Foundation om zijn mRNA-technologie tegen het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) te gebruiken.

De Messenger RNA-technologie wordt sinds het begin van de jaren negentig bestudeerd, maar werd voor het eerst toegepast op vaccins tijdens de covid-pandemie. Het ontwikkelingsproces van de Messenger RNA-technologie is te danken aan investeringen van miljardairs door verschillende regeringen. Naast Moderna wordt het platform ook gebruikt door Pfizer en BioNTech. Moderna had vorig jaar in de maand augustus aangekondigd, in november van start te gaan met de onderzoekingen. De onderzoekingen waren vertraagd, waardoor ook het starten van de testfase vertraagd werd.

More
articles