DIVIDENDEN STAATSOLIE EN ROYALTY’S NIET ZICHTBAAR BIJ INTERNATIONALE RESERVES

TRANSPARANTIE BINNEN OVERHEIDSUITGAVEN GEVRAAGD

Nog nooit in de historie van Suriname is het gebeurd, dat een kredietbeoordelaar geen rating meer wil/kan geven aan ons land. Jammer genoeg liet Fitch ratings afgelopen week weten, dat Suriname eruit wordt geknikkerd en dat is nog veel erger dan de laagste rating. Het bureau geeft als reden op, dat het niet kan beschikken over voldoende data om een beoordeling te doen over Suriname.

Hierdoor kunnen wij de conclusie trekken, dat Fitch geen data krijgt vanwege de bevoegde instanties, waardoor er geen transparantie is en geen openheid van zaken aan de kredietbeoordelaar. Maar we moeten niet versteld staan, want in het EMFI- rapport van maart 2021, het landenrapport Smokes and Mirrors (rookgordijnen), waren reeds analyses gemaakt betreffende de gang van zaken binnen de Surinaamse economie.

De economen maakten een analyse in het EMFI- rapport, waarbij de situatie van Suriname zelfs nog kritieker is, omdat de bruto internationale reserves de vereiste reserves van commerciële banken, die de overheid niet kan gebruiken om de invoer te betalen, ontbreken. De reserveverplichting inclusief cijfers in internationale reserves, is niet openbaar. “Als de cijfers gerapporteerd door het ministerie van Financiën in de presentatie aan investeerders in september 2021 bleven in evenredige termen, dan schatten we dat de netto internationale reserves bedragen tot 129 miljoen dollar, genoeg zijn om ongeveer drie weken import te dekken”, stelden de EMFI-economen.

Gezien het niveau van de netto internationale reserves, begrijpen we waarom de regering deze heeft geïmplementeerd door maatregelen die tegengesteld lijken aan de suggesties van het IMF.

Gezien Suriname sinds december 2021 goedkeuring heeft van het IMF-programma, is het wel opvallend dat de overheid niet uitvoerig communiceert wat de volgende stappen en/of maatregelen zijn aan het volk. De regering heeft niet uitgelegd of deze maatregelen voorlopig zijn, noch heeft ze gewezen op de oplossing voor de onderliggende begrotingsproblemen die de belangrijkste oorzaak zijn van wisselkoersonevenwichtigheden. Integendeel, de regering kondigde een nieuwe brand-stofsubsidie ​​aan en bevroor de prijzen van bepaalde basisgoederen. Wij zijn van mening, dat de mededeling van deze maatregelen een tegenslag is voor president Santokhi, aangezien de maatregelen geïsoleerd lijken en de geloofwaardigheid ondermijnen van een mogelijk stabilisatieplan. Naar onze mening, gaat er wat mis binnen de bestedingen van de regering, want er blijkt een overbesteding aan SRD’s en die zetten druk op projecten die geen prioriteit hebben.

Wij missen daarnaast de dividenden van Staatsolie, de royalty’s en belastingen van de multinationals. Deze zien we helaas niet terug bij de internationale reserves van de Centrale Bank van Suriname. Verwijzend naar de Centrale Bank Staat van 2021, zijn die stortingen niet vermeld.

Ook in het EMFI-rapport staat er dat exports van residents ad USD 1.2 miljard, waarvan 30%, USD 400 miljoen binnen zou moeten komen. Dit is niet toegevoegd aan de internationale reserves en daarom zetten dit soort organisaties vraagtekens en hebben zij er ook melding van gemaakt. ( Nieuws-artikelen: 2021 was in vele opzichten een goed jaar voor Staatsolie en Iamgold: Toename productie Rosebel na investeringen).

Nu met deze withdrawal van Fitch, krijg je naar onze mening, een langdurige status van wanbetaler, die het beleid van aantrekken van investeerders uit het buitenland, onmogelijk maakt. De regering moet heel snel doen aan damage control, want dit nieuws kan serieuze gevolgen hebben op internationaal niveau.

De mededeling van Fitch kwam een dag na de toespraak van president Santokhi bij de VES. Daar kondigde hij aan, dat we uit de crisis zijn en stabiel, maar nog geen 24 uur later worden er toch prijsstijgingen aangekondigd vanwege het bedrijfsleven. Wat als een paal boven water staat, is dat de USD-koers momenteel in stand wordt gehouden door de informele economie. De vorige regering heeft veel geleend en behoorlijke sommen geld verkwanseld, maar bij hen wisten wij dat zij niet de nodige kennis en kunde in huis hadden. Bij de huidige regering hadden wij veel hogere verwachtingen en juist daarom is de teleurstelling bij velen groter.

More
articles