GYD 53,7 miljard voor nieuwe brug Guyana komt uit overheidsbegroting

De regering bevestigde vorig jaar in een officiële verklaring, dat ze een Chinees bedrijf had gevonden om de New Demerara River Bridge te bouwen onder een Design-Build-Finance (DBF)-model met financiële voorwaarden “die niet minder gunstig zouden zijn dan die ingediend in de geprefereerde prijsvoorstellen van de bieder”. Dit lijkt niet het geval te zijn, zoals blijkt uit de nationale schattingen voor 2022 die woensdag werden gepresenteerd door de minister binnen het kabinet van de president met verantwoordelijkheid voor Financiën, dr. Ashni Singh. In die presentatie kondigde hij aan, dat dit jaar ongeveer GYD 21,1 miljard voor het project is toegewezen. Bij lezing van het project dat onder het ministerie van openbare werken valt, blijkt echter dat de financiering niet extern is, maar door de Guyanese overheid wordt gefinancierd. Hieruit blijkt dat de totale kosten voor de nieuwe brug, ongeveer GYD 53,7 miljard, volledig worden gefinancierd door de centrale overheid.

Dit in tegenstelling tot het Design-Build-Finance (DBF)-model dat door de overheid werd aangeprezen. De bevestiging van het contract werd oorspronkelijk uitgebracht op 1 november jongstleden, toen het ministerie van financiën in een openbare verklaring stelde, dat het kabinet geen bezwaar had tegen het voorstel van het ministerie van openbare werken om de bouw uit te besteden aan China State Construction Engineering Corporation Ltd. de Nieuwe Demerara Harbour Bridge (NDHB).

Destijds werd erop gewezen dat het project zou worden uitgevoerd volgens het DFB-model met financiële voorwaarden “die niet minder gunstig zouden zijn dan die in de prijsvoorstellen van de voorkeursbieder’’. Op de voorgestelde locatie voor de New Demerara River Bridge wordt de structuur gelegd tussen Nandy Park, East Bank Demerara en La Grange aan het westelijke uiteinde van de Demerara River. China’s State Construction Engineering Corporation Ltd, het bedrijf dat het contract had binnengehaald, werd aangeklaagd wegens fraude in de Bahama’s. Het bedrijf heeft naar verluidt, ‘schijnfacturen’ ingediend en geld doorgesluisd naar andere projecten en werd vervolgens geroyeerd door de Wereldbank.

Volgens het ministerie van financiën was het voorstel van China State Construction Engineering Corporation Ltd, volgens het DBF-model, het laagste van alle bieders. Opgemerkt werd dat de regering van Guyana aanvankelijk, via de MoPW, negen bedrijven pre-gekwalificeerd had om biedingen in te dienen voor de bouw van een tweebaanswegbrug. Functies die op de nieuwe brug moeten worden opgenomen, zijn aanvaringsbescherming, navigatie-spanwijdte voor het huisvesten van Handymax-vaartuigen Navigatiehulpmiddelen, verlichting, bewegwijzering en alle andere aanvullende werken, toegangsweg met een minimum van 50 meter tot aan landhoofden en gebouwen voor tolheffing en bijbehorende gebouwen op de westelijke oever van de rivier de Demerara (WBD). De bouw van de nieuwe brug zal naar verwachting binnen twee jaar worden afgerond en zal worden gebouwd met een levensduur van 50 jaar. De brug hoeft niet zoals met de opstelling met de bestaande structuur, te worden geopend of ingetrokken om de doorgang van schepen mogelijk te maken.

Bron: www.kaieteurnewsonline.com

More
articles