Brazilië: ‘Bezetting IC-bedden meer dan 70 procent’

Marcelo Queiroga, de Braziliaanse minister van volksgezondheid, heeft zeer recentelijk onthuld dat de Omicron-variant van het coronavirus, het gezondheidssysteem in het land behoorlijk onder druk zet. Queiroga benadrukte, dat de nieuwe variant van het virus een uitdaging is. “Er zijn minstens tien staten waar de bezetting van IC-bedden meer dan 70 procent is”, aldus Queiroga.

Gisteren publiceerde Fiocruz een bulletin waarin bekendgemaakt werd dat in zes staten meer dan 80 procent van de Intensive Care Unit bezet is, namelijk in het Federaal District (98%), Rio Grande do Norte (83%), Goiás (82%), Piauí ( 82%), Pernambuco (81%), Espírito Santo (80%) en Mato Grosso do Sul (80%). “De Omicron-variant heeft zich wereldwijd snel verspreid, waardoor hij niet over het hoofd gezien mag worden”, zei Queiroga. De minister benadrukte in dit scenario, het belang van immunisatie tegen Covid-19.

Gisteren registreerde het land 219.878 nieuwe coronabesmettingen, de grootste stijging op één dag, sinds het begin van de pandemie. Tot gisteren is 69,2 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. “Wij kunnen de impact van de Omicron-variant in Brazilië bijna vergelijken met wat er in het Verenigd Koninkrijk (VK), Spanje en Portugal gebeurt, waar de coronabesmettingen zijn gaan “exploderen”, ofschoon er geen sterke toename is van het aantal doden”, stelde Queiroga.

In Brazilië komt het juist voor dat door de toename van het aantal besmettingsgevallen, veel mensen komen te overlijden. Hierdoor is het coronavirus de belangrijkste doodsoorzaak in Brazilië. Volgens gezondheidsautoriteiten was dit sinds de week tussen 10 en 16 oktober 2019 echter niet het geval. Volgens statistieken van medisch deskundigen werden er in de week van 16 tot 22 januari 1.976 overlijdensakten geregistreerd voor Covid-19.

More
articles