‘Geen COVID-vaccins voor kinderen van 5-12 jaar’

Zweden heeft besloten geen Covid-19-vaccins aan te bevelen voor kinderen van vijf tot elf jaar, zei het gezondheidsagentschap op donderdag (27 januari), met het argument dat de voordelen niet opwegen tegen de risico’s. “Met de kennis die we vandaag hebben, met een laag risico op ernstige ziekten voor kinderen, zien we geen duidelijk voordeel bij het vaccineren van hen”, vertelde Britta Bjorkholm, een ambtenaar van het gezondheidsagentschap, op een persconferentie.

Ze voegde eraan toe dat de beslissing kan worden herzien als het onderzoek veranderd of als een nieuwe variant de pandemie verandert. Kinderen in risicogroepen kunnen het vaccin al krijgen. Zweden registreerde op 26 januari meer dan 40.000 nieuwe gevallen, een van de hoogste dagelijkse aantallen tijdens de pandemie, ondanks beperkte tests. Terwijl de vierde golf de dagelijkse infectierecords heeft vernietigd, staat de gezondheidszorg niet onder dezelfde druk als tijdens de vorige golven.

Donderdag hadden 101 patiënten met Covid-19 intensieve zorg nodig, ruim onder de meer dan 400 patiënten in het voorjaar van 2021. In totaal zijn in Zweden sinds het begin van de pandemie bijna 16.000 mensen overleden aan Covid-19. De Zweedse regering heeft woensdag de beperkingen voor twee weken verlengd, waaronder beperkte openingstijden voor restaurants en een bezoekerslimiet voor binnen locaties, maar zei te hopen deze op 9 februari te verwijderen.

Bron: Reuters

More
articles