Cuba roept Biden op betrekkingen te herstellen

Een hoge functionaris van het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken, roept de regering van Biden op om de betrekkingen met het eiland te herstellen in het licht van een recent CIA-rapport dat aantoonde, dat de meeste gevallen van het ‘Havana-syndroom’, waarschijnlijk niet door een buitenlandse mogendheid waren veroorzaakt.

De golf van mysterieuze gezondheidsklachten die Amerikaanse diplomaten en CIA-personeel in onder andere Havana, Cuba, heeft geteisterd, kan worden verklaard door omgevingsfactoren, niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen en andere factoren, in plaats van “een aanhoudende wereldwijde campagne” door een buitenlandse tegenstander, bedoeld om Amerikaans personeel schade te berokkenen, zeiden CIA-functionarissen vorige week, met een beschrijving van tussentijdse bevindingen van een brede studie. Hoewel Cubaanse functionarissen volgens de CIA, het zelden eens zijn met hun aartsvijand, zegt Carlos Fernández de Cossío Domínguez, een viceminister van het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken, tegen CNN dat het rapport voldoende bewijs moet opleveren voor de Amerikaanse president Joe Biden, om de heropening van ambassades te bevelen en de relaties te normaliseren.

“De logische stap van de Amerikaanse regering met dit bewijs, met wat ze nu weten, zou zijn om het destijds gebruikte excuus over aanslagen opzij te zetten en vervolgens het functioneren en de werking van hun ambassade in Havana te normaliseren en onze ambassade in Washington te normaliseren’’, zei Fernández de Cossío, die als directeur-generaal van Amerikaanse zaken bij het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken was.

In 2016 begonnen Amerikaanse diplomaten en undercover CIA-agenten in hun huizen en hotelkamers in Havana te klagen over onverklaarbare symptomen, zoals duizeligheid en bonzende hoofdpijn. Deze gingen soms gepaard met een niet-geïdentificeerd “doordringend richtingsgeluid”, dat klonk alsof er met metaal over een vloer werd geschraapt.

Uiteindelijk werd bij 24 diplomaten hersenbeschadiging vastgesteld die varieerde van een lichte beperking tot verwondingen “zo ernstig dat ze misschien nooit meer terug kunnen naar hun vorige baan”. Amerikaanse functionarissen vreesden dat de onverklaarbare ziekten veroorzaakt zouden kunnen zijn door sonische aanvallen, een onbekend gericht energiewapen of microgolven.

In 2017 hebben de Verenigde Staten 15 Cubaanse diplomaten het land uitgezet en de meeste van hun diplomaten die in Havana werkten teruggetrokken, waarmee een einde kwam aan de consulaire diensten voor Cubanen die een visum voor de Verenigde Staten zochten. Vorig jaar schatte de Amerikaanse regering dat meer dan 100.000 Cubanen geen visum konden krijgen om naar de Verenigde Staten te reizen als gevolg van de sluiting van het consulaat in Havana.

Terwijl onderzoekers de omstandigheden rond de incidenten onderzochten, zei president Donald Trump destijds, dat hij dacht dat Cuba de schuldige was. Hoewel extra Amerikaanse diplomaten in China, Oostenrijk en andere landen soortgelijke symptomen meldden, zeggen Cubaanse functionarissen, dat ze door Washington werden uitgekozen.

“Cuba is het enige land dat hierdoor wordt gestraft, wat bewijst dat er geen rechtvaardiging was – wat bewijst dat dit een door de overheid uitgevoerde operatie was om het excuus van symptomen die diplomaten hadden te gebruiken om actie te ondernemen tegen Cuba”, zei Fernández de Cossío.

In de tussentijdse bevindingen die aan Biden zijn geleverd en waarover de afgelopen weken het Congres is geïnformeerd, meldde de CIA dat het nog geen bewijs had gevonden dat een natiestaat achter de ongeveer 1.000 gerapporteerde klachten zit.

Sommige diplomaten en hun familieleden uitten hun frustratie na de publicatie van het tussentijdse rapport dat de Amerikaanse regering nog steeds niet in staat was de oorzaak van hun symptomen te identificeren.

Een hoge CIA-functionaris zei dat het bureau niet heeft uitgesloten dat een kleinere subset van incidenten aanvallen zou kunnen zijn, en de inlichtingengemeenschap blijft onderzoeken “of een apparaat of mechanisme aannemelijk de gerapporteerde symptomen zou kunnen veroorzaken”. Fernández de Cossío zei dat de CIA opnieuw zou kunnen proberen het communistische eiland te beschuldigen van betrokkenheid bij de incidenten: “Het is een bureau dat bekend staat om zijn trucs en niet om zijn eerlijkheid, dus je zou denken dat ze ruimte voor zichzelf laten om te produceren welke versie dan ook in de toekomst.” Bron: CNN

More
articles