WHO: ‘Nieuwe covid-variant in minstens 40 verschillende landen waargenomen’

Het is bekend is dat de Omicron-variant al wereldwijd domineert, waarbij de covid-besmettingen ook hard toenemen. Zeer recentelijk hebben gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten (VS) erop gewezen, dat een nieuwe variant BA.2, de subvariant van Omicron, aanwezig is in het land.

Gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben verteld dat de ‘BA.2’ of subvariant, momenteel gezien wordt als een ‘variant in onderzoek’, echter zal de nieuwste soort in de gaten gehouden moeten worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt de nieuwe variant ‘Stealth Omicron’ genoemd, omdat die in meer dan 40 landen al is geconstateerd, waaronder de VS, India, Duitsland en Australië. Het is nog niet bekend waar deze mutatie vandaan komt en of vaccins effectief zijn tegen deze nieuwe stam. ‘’Wetenschappers zeggen echter, dat mensen die doorbraakinfecties van Omicron hebben gehad, een verhoogde immuniteit kunnen hebben of wat sommigen ‘superimmuniteit’ noemen”, aldus de WHO.

Thomas Unnasch, een USF-gezondheidsprofessor aan het College of Public Health, vertelde, dat mensen die een doorbraakinfectie hebben opgelopen, waarschijnlijk in een heel goede vorm zullen verkeren in de toekomst. Hoe lang die immuniteit zal duren, weet Unnasch niet. Gezondheidsdeskundigen onderzoeken nu of mensen die gevaccineerd waren en Omicron hadden, ‘superimmuniteit’ konden ontwikkelen en beter beschermd zullen zijn tegen de BA.2. of subvariant. “Omicron gedraagt zich namelijk als een superbooster. Mensen die de Omicron-variant hebben gehad, zullen echt goed worden beschermd tegen infecties, niet alleen tegen ziektes, wat een heel goed teken is”, aldus Unnasch.

More
articles