Overdrachtssnelheid covid stijgt opnieuw in Brazilië

Aantal gevallen deze periode 30 keer hoger

De overdrachtssnelheid van Covid-19 besmettingen is in Brazilië opnieuw gestegen en volgens medische deskundigen de hoogste in anderhalf jaar. Er werd onlangs ook gemeld, dat het Reproductiegetal van 1,35 naar 1,78 is gestegen. “Dit is het hoogste voortschrijdend gemiddelde in vier maanden, met 8.209 per dag. De Braziliaanse curven geven ook het belang aan van het vaccin om ernstige gevallen van besmettingen en sterfgevallen te voorkomen. Met bijna 70 procent van de Brazilianen die zijn gevaccineerd, is het gemiddelde aantal gevallen in deze periode 30 keer hoger, terwijl het aantal doden ook is toegenomen, maar in een veel langzamer tempo.

Uit covid-statistieken die gisteren werden vrijgegeven, is gebleken dat er afgelopen week wereldwijd 21 miljoen nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Toch was de stijging ten opzichte van de vorige week slechts 5 procent, na ongekende sprongen gedurende de maand januari, die meer dan 50 procent bereikten. Volgens de cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) werden de cijfers gezien als een teken dat de omicron-variant op sommige plaatsen zou kunnen stabiliseren. “Echter is het nog te vroeg om te juichen, vooral gezien het hoge aantal doden en overvolle ziekenhuizen. In het Braziliaanse geval is de situatie echter anders”, aldus de WHO.

De Verenigde Staten (VS) blijft volgens de WHO-gegevens de koploper met 4,2 miljoen nieuwe besmettingen. Maar de daling was wel 24 procent in één week. In Frankrijk waren er 2,4 miljoen besmettingen en een stijging van 21 procent. In India werden er 2,1 miljoen besmettingen geregistreerd met een stijging van 33 procent. Met betrekking tot de sterfgevallen registreert de WHO een stabilisatie in het wereldwijde aantal. “In een week vielen er ongeveer 50.000 doden, een stijging van 1 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. In Europa was er zelfs een krimp van 5 procent”, verklaarde de WHO.

Maar in Brazilië is de expansie een van de hoogste. De stijging van het aantal doden in de zeven dagen was 81 procent, goed voor een totaal van 1.700 doden. Wat het afgelopen aantal doden betreft, blijft het worst case scenario de VS, met 10.700 nieuwe patiënten. In totaal heeft Brazilië sinds het begin van de pandemie het op twee na hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen geregistreerd.

More
articles