Suriname en Brazilië bespreken verbreding samenwerkingsgebieden

President Chandrikapersad Santokhi en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Messias Bolsonaro, hebben op donderdag 20 januari in de Banquet Hall van Hotel Torarica, het verbreden van de gebieden waarop Suriname en Brazilië met elkaar samenwerken, besproken. De bilaterale ontmoeting is op presidentieel niveau vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, legt uit dat er tussen de twee landen al vele jaren een goede en nauwe relatie bestaat op het stuk van technische samenwerking. Er worden in Suriname verschillende projecten gefinancierd door de Braziliaanse autoriteiten. “Een aantal van die projecten willen we verbreden alsook het aantal gebieden waarop we samenwerken”, aldus de minister. Hij noemt ICT en cyber security – waar de Brazilianen veel ervaring mee hebben – als de gebieden die de Surinaamse regering wenst toe te voegen. Daarnaast gaat het ook om het intensiveren van de samenwerking op het stuk van defensie alsook justitie en politie.

“De samenwerking op het gebied van defensie bestond reeds jaren, we activeren die weer’’, zei de minister. Verder is de samenwerking met het bedrijfsleven als nieuw gebied, ook besproken. De minister gaf aan dat onder meer Petrobras, reeds commerciële activiteiten met Staatsolie ontplooit. De Braziliaanse onderneming heeft interesse in enkele aardolieblokken voor de kust van Suriname voor aardoliewinning.

Het bevorderen van de handel tussen de twee landen, is eveneens besproken. Brazilië heeft met een bevolking van 214 miljoen inwoners een enorme markt, waarvoor het Surinaamse bedrijfsleven gestimuleerd moet worden. De staatshoofden hebben zich verder gebogen over het verbeteren van de luchtvaartroutes en een intensievere samenwerking tussen de luchtvaartautoriteiten.

More
articles