Covid-golf heeft hoogtepunt in week bereikt

93.890 nieuwe coronagevallen

De zeer overdraagbare Omicron-variant heeft de wereld ‘veroverd’ sinds hij in november voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika. Maar het feit dat hij mild is en minder ernstig ziek maakt dan eerdere varianten van het coronavirus, leidt tot speculaties over de vraag, of het een keerpunt, of een conclusie van de pandemie zou kunnen betekenen.

Vorige week alleen al werden er door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 18 miljoen besmettingsgevallen gemeld. Het aantal covid-patiënten in de Verenigde Staten (VS) staat nu op een recordhoogte en blijft maar stijgen, overweldigt ziekenhuizen. Van Australië tot Duitsland nemen infecties toe, tot nooit eerder vertoonde niveaus, wat een aanzienlijke druk legt op de gezondheidszorg. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO-directeur-generaal, benadrukte deze week, dat deze pandemie nog lang niet voorbij is, omdat Omicron de wereld met een verbazingwekkende snelheid, blijft infecteren. “Vergis je niet, Omicron veroorzaakt ziekenhuisopnames en sterfgevallen en zelfs de minder ernstige gevallen overspoelen de gezondheidsfaciliteiten. Het virus circuleert veel te intens en velen zijn nog steeds kwetsbaar.”

In sommige Europese landen verschuift de pandemiestrategie, nog steeds naar minder mitigerende maatregelen, kortere quarantaineperioden en minder reisbeperkingen. In plaatsen zoals Spanje wordt zelfs gedacht om de Omicron-variant meer als griep te benaderen, ondanks de WHO waarschuwingen dat het geen normale ziekte is. Volgens gezondheidsautoriteiten van de WHO, heeft de golf afgelopen dinsdag zijn hoogtepunt in een week bereikt met 93.890 nieuwe coronagevallen in vergelijking met de vorige week.

More
articles