‘Melkveestapel moet met 1500 koeien toenemen’

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en visserij (LVV), heeft zich samen met de Agrarische Adviesraad Saramacca (AAR), gebogen over de uitbreiding van de melkveestapel. “Onze melkveestappel moet met 1500 melkproducerende koeien toenemen”, zei de minister op zaterdag 15 januari tijdens een onderhoud met de AAR. Tijdens dit gesprek heeft de minister aangegeven, dat de prijs voor melkpoeder internationaal is gestegen van USD 4000 naar USD 6300 per ton.

Melkpoeder is niet alleen duurder geworden, maar ook schaars en deze trend zal zich de komende tijd voortzetten. De lokale rauwe melkproductie bedraagt 2 miljoen liter per jaar en de consumptie 7 miljoen liter. 5 miljoen liter consumptiemelk wordt met geïmporteerde melkpoeder geproduceerd. De bewindsman meent dat de melkveestapel met ongeveer 1500 melkproducerende koeien moet toenemen, wil Suriname het gat van 5 miljoen liter op jaarbasis opvangen.

Vanwege de grote achteruitgang in de melkveesector heeft de Agrarische Adviesraad Saramacca, minister Sewdien dan ook voorgesteld om in Saramacca een modeltrainingscentrum op te zetten, niet alleen voor het opleiden van jonge boeren, maar ook voor het begeleiden en bijscholen van bestaande boeren in de melkveehouderij. Dit om efficiënter te produceren en rasverbetering te bevorderen.

De minister heeft aangegeven, dat er redenen genoeg zijn voor de regering om een stimuleringsplan voor de melkveesector te ondersteunen. De eerste stappen hiertoe zullen op korte termijn volgen.

More
articles