Vakbeweging en Loonraad niet op één lijn over hoogte minimumuurloon

Het huidig minimumuurloon is ingegaan per 1 januari 2020. “In 2022 wordt er nog steeds gewerkt met het oude, zeer achterhaalde en onrectvaardig minimumuurloon van SRD 8.40 per uur”, zei Dayanand Dwarka van C-47, gisteren in het programma Mmanten Taki. Volgens Dwarka heeft de regering haast willen maken met de bijstelling en in april 2021 de Loonnraad ingesteld. De raad moet de president adviseren over de hoogte van het minimumuurloon. Volgens Dwarka heeft de president bij de instelling van de Loonraad benadrukt, dat de regering laat is. De president zei dat indien mogelijk, de regering binnen een maand advies van de Loonraad wil. ‘’Het probleem is dat er nu grote verschillen van inzichten zijn tussen de vakbeweging en de Loonraad met betrekking tot de hoogte van het minimumuurloon’’, aldus Dwarka.

Hij deelde mee dat de Loonraad de vakbeweging deelgenoot heeft gemaakt van het advies dat in september al werd uitgebracht, maar dat het advies meteen werd verworpen. De vakbeweging was van mening dat het voorgestelde minimumuurloon, absoluut niet aanvaardbaar en niet realistisch was. Dwarka legde uit dat het huidige minimumuurloon SRD 8.40 is en dat de Loonraad had voorgesteld om het nieuwe minimumuurloon gefaseerd te brengen naar SRD 14.50. Het minimumuurlooon zou dan pas in juli dit jaar die hoogte bereiken. Bij een 8-urige werkdag verdient iemand die netto SRD 8.40 per uur verdient, SRD 67,20 per dag.

“Als we kijken naar de prijzen in de winkels, zien we dat de mensen daarmee niet kunnen uitkomen”, stelde Dwarka. Dat er nu nog steeds met het oude minimumuurloon gewerkt wordt, zou volgens Dwarka misschien niet zo een grote ramp zijn als we een situatie hadden waarbij de economie stabiel zou zijn geweest, de inflatie onder controle zou zijn en er geen sprake zou zijn van een excessieve groei van de prijzen in de winkels. “Maar de werkende klasse weet wat er in de afgelopen twee jaar is gebeurd met de koopkracht vanwege allerlei ontwikklingen in de economie. Vanaf 2020 hebben we gezien dat de koers is gegaan van SRD 7.52 naar SRD 21 en meer. We hebben een importeconomie en de prijzen volgen de lijn van de koers, waardoor de kosten voor levensonderhoud zijn gestegen. In 2020 en 2021 hebben we het jaar afgesloten met inflatiecijfers van rond de 60 procent. Dan kunnen we het niet hebben om te werken met een minimumloon dat in 2019 is vastgesteld”, benadrukte Dwarka.

More
articles