Benoeming DSB CEO nog steeds niet goedgekeurd door CBvS

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van De Surinaamsche Bank (DSB), werd op dinsdag 28 december, gehouden in het Assuria High Rise complex. Op deze AVA werd er gestemd voor de officiële benoeming van de heer A. Molenkamp tot CEO van DSB. Molenkamp heeft ruime ervaring in het bankwezen. Hij heeft zeventien jaar gewerkt voor de Rabobank in Nederland. Daarna heeft hij zijn krachten gegeven aan diverse banken, waaronder in Afrika. Zijn laatste plek was Zambia. Na de benoeming op de AVA, moet de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog goedkeuring geven aan de voordracht van Molenkamp. Vandaag is het precies drie weken geleden, dat Molenkamp benoemd werd op de AVA en wij vernemen, dat de CBvS de benoeming van de CEO van de grootste bank in ons land, nog steeds niet heeft goedgekeurd. De moederbank heeft aangegeven, dat zij toch nog een tweede gesprek wil om de aanstaande CEO, te herevalueren. Voorts vernemen wij, dat DSB momenteel door de houding van de Centrale Bank, precies één statutair directeur heeft in de bank. Deze directeur is René van Rooij, en hij is sinds 2018 benoemd tot statutair directeur. De benoeming van de directeuren wordt altijd conform DSB-statuten, op basis van een schriftelijke stemming in de AVA voltrokken.

De toenmalige CEO, Steven Coutinho, was voor twee jaar aangetrokken bij DSB en heeft naar verluidt, nooit een tweede gesprek moeten hebben bij de CBvS, gezien zijn expertise essentieel was voor de hervorming binnen DSB. Voordat zijn contract verliep, heeft hij in een vroeg stadium te kennen gegeven, niet bereid te zijn te verlengen. De nieuw benoemde CEO sprak tijdens de AVA op 28 december 2021, diens toewijding aan de op hem rustende taak uit, door vooral te benadrukken, dat hij zich met zijn gezin minstens de komende vijf jaar in Suriname vestigt. Hij sprak toen de hoop uit voor een minstens even lange periode, het vertrouwen van de aandeelhouders van DSB tegemoet te mogen zien.

Keuze van de RvC

De RvC is in de afgelopen periode intensief bezig geweest, een geschikte kandidaat te vinden, ter vervanging van Coutinho.

De redactie van De West vernam in december 2021, dat de RvC reeds een preferentiële keuze had gemaakt uit twee kandidaten, die waren voorgedragen op advies van het selectiebureau. Een van deze keuzes was A. Molenkamp hetgeen niet in goede aarde viel bij twee grootaandeelhouders, omdat zij nog steeds hun kandidaat wilden doordrukken. Het werd toen voor ons ook duidelijk, dat de zaak nog een stap verder ging, waarbij de Centrale Bank zelf aan de overige grootaandeelhouders had gevraagd, of zij die bewuste kandidaat alsnog wilden meenemen in hun besluit, ofschoon deze man niet door de toets was gekomen.  Wij vernemen, voorts dat de moederbank tot nu toe probeert om de gekozen CEO Molenkamp af te doen haken, door het hem niet makkelijk te maken bij zijn gesprekken. Dit is ook gebeurd bij de kandidaat voor de CFO  functie van de DSB, want daar stond ook een vacature open en die kandidaat verrichtte inmiddels diensten binnen de bank. Haar officiële benoeming zou plaats moeten vinden tijdens de voormelde reeds gehouden AVA. Hoewel deze mevrouw al goed werk had verricht op het niveau van haar toekomstige functie in spé, heeft de Centrale Bank naar wij vernemen, haar benoeming onlangs afgewezen, ofschoon zij voldoet aan alle vereisten voor de CFO functie. Ook hier heeft het er veel van dat men vanwege een eigen dubieus belang een andere kandidaat in positie wil brengen.

More
articles