‘Alleen huisartsen hebben bevoegdheid covid-positieven te beoordelen’

Sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname, wordt aan het ministerie van Volksgezondheid gerapporteerd, dat werkgevers in veel gevallen niet de regels van het ministerie, maar hun eigen regels toepassen. Het is volgens Volksgezondheid gebleken, dat werkgevers zich niet verlaten op de huisarts, maar zelf beoordelen wanneer een werknemer die covid-positief is getest, uit isolatie kan. De directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, stelt in een verklaring gericht aan alle artsen in Suriname, dat alleen een arts deze bevoegdheid heeft. ‘’Alleen de huisartsen hebben de bevoegdheid om de Covid-19-positieven te beoordelen, indien ze voldoen aan de ontslagcriteria om uit isolatie te gaan”, stelt Gajadhar Sukul in de verklaring. Gajadhar Sukul deelt mee, dat de ontslagcriteria voor covid-positieven na overleg met infectiologen en microbiologen, per donderdag 13 januari jl. door het Outbreak Management Team (OMT) zijn gewijzigd. Volgens Gajadhar Sukul, wordt er tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen de twee procedures die gevolgd moeten worden. De eerste procedure betreft het ontslag uit het ziekenhuis, als mensen niet meer zodanig ziek zijn dat ziekenzorg nodig is.

De tweede betreft het opheffen van de isolatie, met andere woorden de periode wanneer mensen niet meer besmettelijk geacht worden.

Een covid-patiënt wordt pas ontslagen uit het ziekenhuis wanneer hij minimaal 24 uur geen zuurstof meer nodig heeft. Voor een patiënt die thuis een zuurstofconcentrator heeft, geldt dezelfde regel. De patiënt moet ook geen klinische indicatie hebben voor ziekenhuisopname. Het opheffen van isolatie kan alleen bij asymptomatische mensen en mensen die mild ziek zijn. De isolatieperiode kan inderdaad verkort worden tot 5 dagen nadat de klachten begonnen zijn, indien de persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is. De isolatieperiode kan ook opgeheven worden bij een negatieve antigeentest. Indien de persoon op de dag dat de isolatieperiode eindigt een antigeentest doet en de uitslag is positief, moet de isolatie gehandhaafd blijven.

Gajadhar Sukul benadrukt, dat werkgevers niet bevoegd zijn eigen criteria toe te passen. Werkgevers dienen zich te houden aan het advies van de arts. ‘’Indien blijkt dat werkgevers tegen het advies van de huisarts in van de werknemer eist om aan het werk te verschijnen, zal er opgetreden worden”, aldus Gajadhar Sukul.

More
articles