Nationaal Compliance Congres voor de 2e maal georganiseerd

Voor de tweede maal wordt het Nationaal Compliance Congres (NCC2022) in Suriname georganiseerd voor de publieke en private sector door de TABTO Group NV. Zij bieden vanaf 2019 Compliance Services aan de financiële en niet financiële dienstverleners (banken, pensioenfondsen, cambio’s, geld overmakingskantoren, makelaars, goudopkoop en –goudexportbedrijven, accountants, advocaten en notarissen) en overige belanghebbende organisaties, c.q. bedrijven, om te voldoen aan de eisen en richtlijnen van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT)/Anti Money Laundering (AML) & Combating the Finance of Terrorism (CFT) en Wet Identificatieplicht Dienstverleners (WID).  In het kader hiervan, zal TABTO in aanloop naar NCC2022 de eerstkomende weken een serie artikelen publiceren met als doel de Compliance sense of urgency in ons land te vergroten en stil te staan bij hoe Compliance gereed (readiness) onze organisaties, c.q. bedrijfsvoeringen zijn, teneinde de blacklisting van Suriname te voorkomen.

Suriname zijn we er klaar voor?

Als lid van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), zusterorganisatie van de FATF (de internationale anti-witwas waakhond), heeft Suriname zich volledig gecommitteerd om te voldoen aan de internationale normen op het gebied van de bestrijding van Money Laundering, Financiering van Terrorisme (AML/CFT), Proliferatie en Corruptie.

Om de technische aspecten (naleving, toezicht en handhaving) van AML/CFT wet-en regelgeving en de effectiviteit daarvan in Suriname te toetsen, zal er voor de 4e keer een ‘Mutual Evaluation’ (ME) worden gedaan door het CFATF van 28 februari – 11 maart 2022. Om na te gaan in hoeverre Suriname klaar is voor deze doorslaggevende ME, is er in 2019-2020 een Nationale Risico Analyse (NRA) uitgevoerd.

Dit NRA rapport is goedgekeurd door de Regering en de publieke versie, gepubliceerd op 15 november 2021, heeft blootgelegd dat de systemen voor AML/CFT in Suriname over het algemeen erg zwak zijn. NCC 2022: from Awareness to Readiness. Met dit congres wordt beoogd, bij te dragen aan de Compliance informatievoorziening van de gehele samenleving middels een terugkerend Congres. Het eerste Nationaal Compliance Congres (NCC2020) vond plaats in november 2020, met als thema “Compliance Bewustzijn”.

NCC2022 heeft als thema “Compliance Readiness”, waarbij inzicht wordt verschaft in de waarschijnlijke aandachtsgebieden voor de publieke en particuliere sectoren om zich in te zetten om effectievere preventie, detectie, monitoring en beheersmaatregelen te implementeren ter bestrijding van witwaspraktijken, terrorisme financiering, proliferatie en corruptie. Het Congres biedt een afwisselend programma aan, bestaande uit de Kickoff met diverse Inleidingen, diverse virtuele Masterclasses en afsluitend het Nationaal Compliance Debat 2022. Deelname aan de Masterclasses wordt warm aanbevolen omdat menselijke intelligentie de sleutel blijft tot effectieve preventie, detectie, rapportage, onderzoek en ontmanteling van financiële criminaliteit en georganiseerde misdaad. Het gaat niet alleen om het afvinken van de naleving van wettelijke vereisten en richtlijnen, maar het uiteindelijk doel van Compliance is te helpen om mensen te beschermen. En dat is een verantwoordelijkheid van ons allen.

Sprekers

Diverse lokale en internationale (Compliance) deskundigen zullen ons informeren over de staat van paraatheid voor de ME en belichten wat de aandachtsgebieden zijn voor Suriname, maar ook de doeltreffendheid van de verschillende initiatieven die tot nu toe zijn geïmplementeerd om de belangrijkste aanbevelingen in het NRA rapport aan te pakken. Die-hard Econoom tevens sectordeskundige van het Bankwezen, Jimmy Bousaid, zal toelichten wat de impact is van de NRA en de ME op de economie van Suriname. In de Masterclass getiteld ‘Compliance Challenges for Financial Institutions in the ‘New Normal’ licht Bousaid o.a. toe dat de dreigingen o.h.g.v. AML/CFT in de afgelopen jaren zijn toegenomen.

Prof. Peter Diekman, Forensisch Accountant en Hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Erasmus Universiteit van Rotterdam, is  ook bereid te spreken over ‘Suriname and the need for Good Governance’. Diekman licht in de Masterclass “Follow the Money” toe wat ‘following the money’ en ‘asset tracing’ betekent voor Suriname in het kader van grensoverschrijdende corruptiebestrijding.

De voorzitter van het AML-Project Implementation Unit (PIU), Mr. Roy Baidjnath Panday, zal ingaan op het strategisch stappenplan om de dreigingen van de NRA te verlichten. De minister van Binnenlandse Zaken, dhr. Bronto Somohardjo, zal de Compliance functie van bij wet bestaande Pensioenfondsen belichten. Daar Compliance uiteindelijk ook een mensenrechten aangelegenheid is, zal de voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Kapitein Jona Gunther, een inleiding voeren over het grondenrechtenvraagstuk.

Strategisch Partner van Tabto Group NV, Winston Wilson zal zijn visie delen over de Compliance readiness van Suriname. In de Masterclass getiteld ‘Precious metals: The ‘gold standard’ in Money Laundering’ zal Wilson, met zijn Compliance helm op, ons virtueel meenemen naar de goudsector, waar zaken zoals mensenhandel en -smokkel, kinderarbeid, het gebruik van kwik en het Minamata verdrag, de na-effecten van het ‘opruimen’ van Skalians, illegale ontbossing in de goudsector, milieu criminaliteit en belastingontduiking aan de orde zullen komen. Ook sprekers zoals Mr. Addis Peneux-Waterberg AMLCA, fungerend Directeur Gamingboard, Mr. Nailah van Dijk, advocaat & AML/CFT Compliance Consultant, Terence Gonesh, Carl Breeveld e.a. zullen hun bijdrage leveren aan het NCC2022.

Tot slot

Brigitte Wong Tham Soeng, Managing Partner TABTO Group NV, onderstreept wederom het belang van Compliance in Suriname: “Compliance houdt niet op bij de NRA en de 4th Mutual Evaluation. Het is een ongoing process. Als de ME aantoont dat het AML/CFT systeem nog steeds heel zwak is, kan Suriname aangemerkt worden als een non-coöperatief land. Overige landen zullen, uit hoofde van hun lidmaatschap en verplichtingen binnen de CFATF en FATF, maatregelen moeten treffen tegen Suriname. De zogeheten global sanctions zullen dan geactiveerd worden tegen ons land, waardoor onze import en export activiteiten gestremd kunnen worden. Het effect hiervan treft alle lagen van de bevolking van Suriname!” Daarom nodigen wij u allen uit om deel te nemen aan het Nationaal Compliance Congres 2022 en zich in te schrijven voor de Masterclasses. Een goede samenwerking in het hele systeem kan een verbluffende impact hebben op de versterking van de AML/CFT Compliance in ons land.

More
articles