De Centrale Bank van Suriname (CBvS), betaalt honderden miljoenen aan rente aan banken die beleggen. Wij vragen ons af welk geld zij op deze manier afromen. Volgens ons lijkt het erop, dat bij afwezigheid van een monetaire reserve, men kunstmatig probeert het vertrouwen in de SRD te herwinnen door hoge rentes aan te bieden. Is het plotseling lucratiever om termijndeposito’s te kopen dan te produceren?
Wij zijn van mening, dat lage rentetarieven juist nodig zijn om bedrijvigheid te stimuleren. Hoge rentes zijn moordend voor de economische groei van een land.
De hoge rentevergoedingen van de Centrale Bank aan de algemene banken en deels aan de overige financiële instellingen, die tot stand zijn gekomen door de openmarktoperaties (OMO’s), hebben de afgelopen tijd veel kritiek ondervonden binnen diverse geledingen van onze samenleving.
De uitvoering van de OMO’s middels veilingen is een ‘receptuur’ die door de CBvS wordt uitgevoerd om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de veel te hoge inflatie in ons land. Uiteraard zijn er ‘bijwerkingen’ en conflicterende maatregelen die om oplossingen vragen.
Asiskumar Gajadien, lid van De Nationale Assemblee, richtte afgelopen week een schrijven aan president Chandrikapersad Santokhi, krachtens artikel 86 van het Reglement van Orde van De Nationale Assemblee. Gajadien vroeg in zijn schrijven duidelijkheid over de OMO’s, en de periodieke veilingen van termijndeposito’s (TD’s) die in de afgelopen zes maanden door de Centrale Bank worden gehouden voor de handelsbanken.
Gajadien vroeg wat het concrete doel van deze OMO’s is. Volgens een communiqué van de moederbank, is de hoogte van de geboden rentes die de CBvS heeft uitgekeerd aan de banken, inderdaad een nieuwe historische ontwikkeling, aangezien het hier hoge reële rentes betreft, dat wil zeggen rentes (ver) boven de huidige inflatie.
Deze rentevisie van de banken en de overige financiële instellingen om hun overtollige liquiditeiten te willen binden/uitzetten bij de CBvS via de huidige TD-veilingen, is een geheel nieuwe operatie in ons land.
Dit is volgens de moederbank niet zonder meer vergelijkbaar met het verleden bij de zeer hoge inflatie, toen de CBvS nog geen uitvoering had gegeven aan het thans nieuwe monetaire beleidsraamwerk, te weten het Reserve Money Targeting Regime. Dit nieuwe beleidsraamwerk van de moederbank, heeft tot doel het aanbod van de basisgeldhoeveelheid te beheersen. Wij vragen ons vervolgens af, hoeveel liquiditeit er dient te zijn volgens de Centrale Bank in de economie en welk inflatiedoel de CBvS hiermee wil bereiken.
De rente van deze voormelde beleggingen is schrikbarend hoog, vandaar dat er zoveel kritiek is geleverd op deze nieuwe aanpak van de moederbank. De rente ligt zelfs boven 80 procent per jaar. Hoe willen wij dan de productiesector stimuleren, als alleen al de hoge rente zorgt voor verdere stagnatie?
Schokkende prijsstijgingen en prijsdalingen zijn wereldwijd niet wenselijk en zorgen voor vele sociaaleconomische problemen.
Er heerst nu een zekere mate van stabilisatie binnen onze economie, waardoor investeringen juist maximaal gestimuleerd moeten worden en deze hoge rentes werken negatief door op investeringen en het investeringsklimaat. Tot slot zijn wij van mening, dat het leegzuigen van de liquiditeiten van de banken, ook leidt tot het niet beschikbaar komen van kredieten voor de particuliere sector. Deze voordelen van hogere rente komen alleen de banken en niet het publiek ten goede. Daarom vragen wij ons af of de hogere rentes, de kwaliteit van de kredietportefeuilles van banken niet doet verslechteren en daardoor ook hun al fragiele solvabiliteit.