Zuid-Amerika: ‘Hittegolf kan temperaturen tot bijna 50 graden verhogen’

Verwachting dat de komende dagen zal toenemen

Argentijnse meteorologische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat een intense hittegolf, Zuid-Amerika wederom zal treffen. “De intense hittegolf zou ertoe kunnen leiden dat steden in Argentinië, Uruguay en Paraguay recordtemperaturen van bijna 50 graden Celcius zullen meemaken.”  Veroorzaakt door een van massa hete en droge lucht, kan het fenomeen ook gevolgen hebben voor zuiden van Brazilië, vooral in Rio Grande do Sul, waar de thermometer de 40 graden Celcius kan bereiken.

De verwachting is dat de hitte de komende dagen behoorlijk zal toenemen.

Volgens de autoriteiten zijn de eerste tekenen van deze opwarming sinds maandag voelbaar geweest in de stad San Antonio Oeste (Argentinie), 42,8 graden Celcius werd opgemeten. Dinsdag werd de voorspelling van maximaal 37 graden Celcius voor Buenos Aires overschreden en de thermometers gaven die middag 40 graden aan, de hoogste temperatuur sinds 1995. Volgens de National Weather Service (SMN) staat de Argentijnse hoofdstad voor de vierde heetste dag in 115 jaar, of sinds het archiveren van gegevens in 1906. Volgens voorspellingen van MetSul, een meteorologisch bedrijf uit Rio Grande do Sul, zouden de heetste plekken in Argen-tinië tussen de 45 graden Celcius en 47 graden Celcius moeten zijn. Uruguayaanse thermometers moeten tussen 41 en 43 graden Celcius oplopen. Volgens het model van MetSul zou het gebied rond de stad Uruguaiana de komende dagen een oploping van hitte kunnen meemaken met maxima van 41 graden Celcius.  De civiele be-scherming in de gemeente vraagt ​​ uiterste zorg en beveelt aan dat de bevolking om zichzelf tegen de zon moet beschermen, constant te drnken en de hitte in de middag te vermijden.

In Rio Grande do Sul bevinden 159 gemeenten zich al in een noodsituatie door de droogte, die in november begon. In het zuiden van Argentinië, waar vorig jaar  zelfs geen 200 millimeter regen viel, treft de droogte vooral het havenknooppunt van Rosario, waar ongeveer 80 procent van de landbouwexport van het land wordt plaatsvindt.“Overmatige hitte heeft een directe invloed op de ontwikkeling van planten en kan verschroeiing”, aldus Olivio Bahia, meteoroloog bij Inmet. Volgens Bahia, is er ook een risico op bosbranden en stroomuitval. In Uruguay stonden de eerste dagen van 2022 al in het teken van angstaanjagende beelden van brand in het westen van het land. Ongeveer 37.000 hectare werd verwoest in de regio’s Paysandú en Río Negro, wat de grootste brand in de geschiedenis van het land markeerde. Ondertussen waarschuwen de Argentijnse autoriteiten sinds vorige week voor de mogelijkheid van een stroomvoorzieningscrisis met stroomonderbrekingen in Buenos Aires en andere steden van het land.

Veroorzaking extreme hitte

Éder Maier, een specialist in klimatologie in Zuid-Amerika verklaarde dat de huidige hittegolf een gevolg is van de massa warme en droge lucht die is geïnstalleerd tussen Argentinië en Brazilië. Het fenomeen wordt begunstigd door het gebied met hoge atmosferische druk die boven Rio Grande do Sul plaatsvindt. De vorming van bewolking afremt en bijgevolg de temperatuur verhoogt en de luchtvochtigheid verlaagt.  Momenteel gaat in Zuid-Amerika de krachtige hittegolf gepaard met een beeld van sterke tot ernstige droogte, terwijl de droogte de hoge temperaturen tot gevolg heeft, verergert de hitte ook de droogte. “De maximumtemperaturen zijn de afgelopen 60 jaar aanzienlijk gestegen en de opwarming van de aarde is ongetwijfeld een potentiële oorzaak om de toename van de intensiteit van de hittegolven te verklaren.”

More
articles