WHO: ‘We zullen nog steeds uitbraken zien onder ongevaccineerden’

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs verklaard dat de nieuwe mutaties van Covid-19, ‘’gevaarlijk’’ zullen blijven. Volgens het bureau, zal de Omicron-variant niet de laatste variant zijn. “De Omicron-variant heeft zich intussen al over de hele wereld verspreid, ofschoon die tot nog toe weinig doden tot gevolg heeft gehad. Als het virus minder ernstig is, betekent dit niet dat de ziekte mild is”, aldus Mike Ryan, directeur Operaties bij de WHO. Ryan zei dat er veel mensen op de Intensieve Care Units liggen die zuurstofbehoeftig zijn. “Het is dus duidelijk dat de ziekte niet mild is. Het is dus belangrijk te onthouden dat het in onze handen ligt de pandemie te kunnen beëindigen”, zei Ryan. ‘’De WHO maakte ons bewust dat deze variant niet de laatste zal zijn.’’ Voor Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, is er sinds oktober een stabilisatie in het aantal doden, op 48.000 wereldwijd per week. Tedros wijst ook op een vermindering van de impact van de soort. “We moeten het virus niet laten circuleren”, aldus Tedros. Maria van Kehkove, technisch directeur van de WHO zei, dat ofschoon we een lager aantal ziekenhuisopnames zien, de druk op de zorgsector nog steeds groot is.

“Het virus is nog in ontwikkeling en zijn er onzekerheden over hoe de volgende variant eruit gaat zien. Wat we wel weten, is dat we nog steeds uitbraken zullen hebben onder onbeschermde mensen”, aldus Kehhove. Ze gelooft echter wel dat de wereld het aantal sterfgevallen kan gaan terugdringen met covid-vaccins.

Vaccins

Volgens Tedros zal de acute fase van de crisis pas eindigen, als landen meer toegang krijgen tot vaccins. Tedros zei dat de wereld nog ver verwijderd is van het doel om eind juni alle landen met 70 procent te hebben gevaccineerd. ”Vandaag zijn 90 landen niet op schema om dit doel te bereiken en 36 landen hebben niet eens 10 procent van hun bevolking ingeënt”, aldus Tedros.

Volgens de WHO-directeur zal het beleid van bepaalde landen om boosterdoses te geven, de pandemie niet beëindigen of hun bevolking beschermen. Wat volgens hem moet gebeuren, is om een ​​grotere verspreiding te garanderen en zo het ontstaan ​​van varianten te voorkomen.

More
articles