Studies suggereren dat Omicron een hogere ‘asymptomatische dragerschap’ heeft

Voorlopige bevindingen van twee Zuid-Afrikaanse klinische onderzoeken suggereren dat de Omicron-coronavirusvariant een veel hogere mate van “asymptomatisch dragerschap” heeft dan eerdere varianten, wat zou kunnen verklaren waarom het zich zo snel over de hele wereld heeft verspreid. Uit de onderzoeken – waarvan er één werd uitgevoerd toen Omicron-infecties vorige maand in Zuid-Afrika toenamen en een andere waarbij deelnemers rond dezelfde tijd opnieuw werden bemonsterd – bleek dat een veel groter aantal mensen positief testten op het co-ronavirus, maar geen symptomen vertoonden in vergelijking met eerdere onderzoeken.

In de Ubuntu-studie die de werkzaamheid van Moderna’s (MRNA.O) COVID-19-vaccin bij mensen met hiv evalueerde, testte 31% van de 230 deelnemers die een screening ondergingen positief, waarbij alle 56 beschikbare monsters voor sequencing-analyse Omicron bleken te zijn.

“Dit staat in schril contrast met het positiviteitspercentage vóór Omicron, dat varieerde van minder dan 1% tot 2,4%”, aldus de onderzoekers in een verklaring. In een subgroep van de Sisonke-studie, die de werkzaamheid van Johnson & Johnson’s (JNJ.N) COVID-19-vaccin evalueerde, steeg het gemiddelde asymptomatische dragerschapspercentage tot 16% tijdens de Omicron-periode van 2,6% tijdens de bèta- en delta-uitbraken. “De Sisonke-studie omvatte 577 proefpersonen die eerder waren gevaccineerd, met resultaten die wijzen op een hoog dragerschapspercentage, zelfs bij degenen waarvan bekend is dat ze zijn gevaccineerd”, aldus de onderzoekers.

Ze voegden eraan toe dat het “hogere percentage asymptomatische dragerschap waarschijnlijk een belangrijke factor is in de snelle en wijdverbreide verspreiding van de variant, zelfs onder populaties met hoge eerdere percentages van coronavirusinfectie”.

Zuid-Afrika kende vanaf eind november een golf van COVID-19-infecties, rond de tijd dat de wetenschappers de wereld op Omicron alarmeerden. Maar sindsdien zijn nieuwe gevallen teruggevallen en vroege aanwijzingen zijn dat de golf wordt gekenmerkt door minder ernstige ziekte dan eerdere.

Bron: Reuters

More
articles