Illegaliteit informele sector door hard optreden en controle aanpakken

VHP-parlementariër Sham Binda, is stellig over de aanpak van de illegaliteit in de informele sector. ‘’Alleen door hard optreden en controlemechanismen kan de illegaliteit in de informele sector aangepakt worden’’, zei Binda in gesprek met Trishul Broadcasting Network. Volgens hem is de ordening van diverse sectoren in het land belangrijk. Ook moeten zaken simultaan aangepakt worden. Binda noemde onder andere de ordening van de goudsector, waar tot nu toe nog niets is gebeurd. Ook worden de skalians niet voldoende aangepakt, waardoor zij verder gaan met het vervuilen van het milieu.

Binda noemde ook de ordening van de houtsector waarbij er niet alleen sprake is van smokkel van hout, maar ook smokkel van drugs in houtstammen en het kapotrijden van wegen en bruggen. “Die dingen moeten ophouden. Er moet een plan komen waar er zware controles komen. We kunnen de sectoren nooit 100 procent beheersen, maar we kunnen gaan voor 50 procent”, stelde Binda. Ook moet er volgens hem een evaluatie plaatsvinden van uitgegeven concessies, omdat de concessiehouders de concessies doorverhuren aan derden.

‘’Soms zelfs aan buitenlanders en daarmee verdienen ze veel meer geld. Dit alles moet ophouden.’’ Binda stelde ook dat in verschillende delen van het binnenland er bijna niet meer met geld wordt betaald, maar met goud. Hij denkt dat er belangen spelen en dat het daarom zolang duurt voordat de autoriteiten actie ondernemen. ‘’Er zijn politici die zich zaken hebben toegeëigend en er zijn bij veel bedrijven in deze sectoren grote belangen’’, verduidelijkte Binda. Het gokken in Suriname baart hem ook zorgen. Volgens hem is naast elke winkel en supermarkt een digitaal gokkantoor. Als dat niet genoeg is, kan men ook nog via het internet gokken. “Dit is niet gezond voor de economie, omdat maar enkele mensen rijk worden. Vele mensen leven in een droom dat ze rijk gaan worden als ze gaan gokken. Zo krijg je dat men meer inlevert dan men wint. We moeten dit aanpakken. Zo bestrijden we ook armoede, want mensen geloven snel in verhaaltjes. We moeten de informele sector aanpakken, anders krijgen we een maatschappij met mensen die steeds barbaarser worden door regels te vertrappen en doen wat ze willen, omdat er niet wordt opgetreden. De instituten moeten laten zien dat ze optreden”, aldus Binda.

More
articles