Drie ambtenaren van LVV naar Dominica voor studie tot dierenarts

Drie jonge ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rachella Sanawi, Dussay Triebel en Cheniva Yard, zijn afgelopen zaterdag vertrokken naar Dominica voor de vier jaar durende studie tot dierenarts. De drie gedreven LVV’ers zijn werkzaam op het directoraat Veeteelt. De Caricom had online aanvragen beschikbaar voor de studie diergeneeskunde voor studenten uit de regio waaronder Suriname.

De Caricom komt de studenten tegemoet met een beurs waarvan 75 procent door hen wordt vergoed. De Surinaamse overheid heeft voorzieningen getroffen om het resterende 25 procent te betalen. Dit is om de college -en examengeld van de studenten te betalen vanaf het eerste jaar tot hun afstuderen in 2026. De studenten zullen studeren aan de St. Nicholas Universiteit en hebben een strikt contract, waarin is opgenomen dat zij verplicht zijn om bij terugkomst te werken voor LVV binnen hun vakgebied. De werkverplichting geldt voor de duur van vier jaar, net zolang als de studie tot dierenarts duurt. Zodoende heeft de overheid kader helpen klaarstomen middels de geboden mogelijkheden, hetgeen zal zorgdragen voor de ontwikkeling van de veterinaire diensten en de agrarische sector.

LVV moedigt zijn personeel aan om zich te blijven scholen en waar mogelijk ook beurzen aan te vragen met betrekking tot hun werkgebied. Gezien het tekort aan technisch personeel op dit vakgebied binnen het ministerie en de mogelijkheid om de gestelde doelen door de overheid te versterken binnen het reeds goedgekeurde ontwikkelingsplan 2022-2026, is een van de pijlers het opleiden van professionals op verschillende niveaus binnen de verschillende beleidsgebieden.

Minister Parmanand Sewdien erkent het tekort aan kader op zijn ministerie en is blij dat aan de jonge ambtenaren de mogelijkheid geboden wordt in het buitenland te studeren. “Probeer op te vallen in de maatschappij, werk vooral aan sociale vaardigheden en uiteraard rond de studie met succes af. Blijf de trap van carrièremogelijkheden beklimmen”, aldus de minister. Het district Nickerie heeft nog geen vaste dierenarts, daarom is Rachella Sanawi voornemens om na vier jaar als dierenarts haar geboortedistrict te versterken.

 

More
articles