Vaccinatiedekking van belang bij Omicron-golf in Suriname

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie, zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS), dat gelet op de nieuwe toename van het aantal covid-besmettingen, er een sterke indicatie is dat het om de Omicron-variant gaat. Echter, de Omicron-variant is nog niet officieel in Suriname gedetecteerd. Vanuit Suriname zijn er monsters naar Nederland gestuurd waar moet worden vastgesteld om welke variant het gaat, maar de resultaten zijn nog niet binnen. “Het patroon wijst er wel sterk op dat het om Omicron gaat, vanwege de snelle stijging en milde klachten. Bovendien is Omicron al bevestigd in Frans-Guyana en Guyana”, zegt de voorzitter. Het reproductiegetal van dinsdag 4 januari 2022 is 9,11. Dit is nog nooit zo hoog geweest in Suriname en de situatie baart de zorgsector zorgen.

Hoewel Omicron over het algemeen milder is, zorgt de besmettingsgraad van deze variant voor veel problemen, hetgeen nu ook merkbaar is in de wereld. Ook zijn er mensen die ernstige klachten krijgen na een besmetting met Omicron. “Wanneer een groot aantal mensen besmet raken, komen er ook veel mensen in het ziekenhuis terecht en krijg je toch een zorgverzwaring”, stelt Nannan Panday-Gopsingh.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen aan om zich volledig (2 doses) te laten vaccineren en een boosterprik te nemen, omdat vaccinatie beschermt tegen mogelijke ernstige klachten die op kunnen treden bij Covid-19 en de varianten, waaronder Omicron. ‘’Een hoge vaccinatiedekking met voldoende boosters is nog steeds van belang voor het beschermingseffect binnen de samenleving’’, aldus Nannan Panday-Gopisingh.

More
articles