Deryck Ferrier heengegaan

De Surinaamse landbouwkundige en socioloog Deryck Ferrier, is gisteravond heengegaan op de leeftijd van 88 jaar. Ferrier was sinds 1971 algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek (CESWO) en werd bekend om zijn sociaalwetenschappelijke publicaties. Ferrier was de oudste zoon van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. De auteur Cynthia McLeod en de schrijver Leo Ferrier, zijn een directe zus en broer van hem geweest.

Ferrier was altijd zeer kritisch en was de man van het eerste uur bij de start van Welingelichte Kringen.

Hij was jarenlang ook medecommentator in het programma Zorg en Hoop, gepresenteerd door Roy Khemradj. In een van zijn interviews met De West, sprak hij zich uit over de kwestie betreffende het Tigri gebied. Hij zei, dat de Corantijn Surinaams bezit is en dat de Engelsen dat hebben bevestigd, want ze hebben het niet op hun kaart gezet. “Guyana kan nooit een claim op de Corantijn hebben, want je kunt niet claimen wat je nooit gehad hebt”, zei Ferrier. Deze discussie voerde hij graag naar aanleiding van het feit, dat de Surinaamse regering voornemens is een brug over de Corantijnrivier te bouwen. Volgens deskundigen dient Suriname eerst de status van het betwiste gebied op te lossen voordat de brug gebouwd wordt, anders verliezen we het gebied aan Guyana. Ferrier zei dat men ten onrechte spreekt van ‘Tigri gebied’. Het Tigri gebied is, aldus Ferrier, slechts een kleine politiepost.

De juiste naam van het gebied dat betwist wordt tussen Guyana en Suriname, is ‘Acarai gebied’.

Ferrier adviseerde de Surinaamse regering om zijn huiswerk te maken, omdat er in de afgelopen dertig jaar niets is gebeurd. Ferrier was altijd van mening dat ons land vooral de juridische aspecten goed moet regelen. “Het moment dat de brug gebouwd is, is de status van de rivier drastisch gewijzigd. Als Guyana meefinanciert, is het helemaal gewijzigd”, aldus Ferrier.

Eredoctoraat

Met zijn rede: ‘Moderne uitdagingen voor de evolutie van welvaart en welzijn in de vrije Surinaamse samenleving’, heeft Deryck Ferrier in 2019 een eredoctoraat toegekend gekregen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

More
articles