Wereldwijd plannen landen een mogelijke vierde covid-booster

Een op de drie mensen in de Verenigde Staten (VS) krijgt nu een boost met een derde dosis van het Moderna- of Pfizer-vaccin, of een tweede van Johnson & Johnson’s. Volgens medisch deskundigen, werken alle drie boosters  effectief in de bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden na een covid-besmetting en zelfs tegen de zeer besmettelijke Omicron-variant. Mensen die niet zijn gevaccineerd, hebben tien keer meer kans in het ziekenhuis te worden opgenomen als ze besmet zijn geraakt.

De UK Health Security Agency merkt op dat 20 weken na de tweede dosis met een mRNA-vaccin, de bescherming tegen de Omicron-variant afneemt tot slechts 10 procent, maar met een booster of derde dosis, de bescherming weer tot 90 procent wordt teruggebracht. Het Britse rapport versterkte ook de argumenten voor de Moderna-booster, waarbij werd opgemerkt, dat de bescherming tegen de Omicron-variant hoger was bij degenen die een Moderna-booster hadden ontvangen na twee Pfizer-vaccins, in vergelijking met degenen die een derde Pfizer-vaccins kregen. De Moderna-booster was ook iets effectiever dan de Pfizer-booster voor mensen die twee doses van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevelen iedereen van 16 jaar en ouder aan, zes maanden na hun tweede dosis, de Moderna of Pfizer boostershot te nemen. De CDC beveelt ook een booster aan voor adolescenten van 12 jaar en ouder die een verzwakt immuunsysteem hebben, een kankerbehandeling ondergaan, of bepaalde andere gezondheidsproblemen hebben.

Mogelijke vierde boosterprik

Landen als Duitsland, Israël en het Verenigd Koninkrijk (VK) overwegen een mogelijke vierde booster. Dr. Anthony Fauci, medisch hoofdadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden verklaarde dat de vierde prik ook in de VS ‘denkbaar’ wordt. “Het is denkbaar dat we in de toekomst misschien een extra prik nodig zullen hebben, maar momenteel hopen we, dat we een grotere mate van duurzaamheid van bescherming zullen krijgen waardoor de vierde prik niet nodig is. Dus we gaan stap voor stap de gegevens van de derde boost halen en vervolgens beslissingen nemen op basis van wetenschappelijke gegevens”, aldus Fauci

De covid-boosteraanbevelingen zijn van toepassing op alle mensen van 18 jaar en ouder, inclusief degenen die zwanger zijn. De CDC dringen er bij zwangere mensen op aan een covid-vaccin te nemen, en een booster is een halve volledige vaccindosis. Hoewel er geen bewijs is dat gevaccineerd worden de vruchtbaarheid bij vrouwen of mannen toonde een recente studie inzake covid-infectie bij zwangere vrouwen aan, een hoger risico op doodgeboorte te lopen. “Mensen die zwanger zijn of onlangs zwanger geworden, hebben meer kans om ernstig ziek te worden met Covid-19 in vergelijking met mensen die niet zwanger zijn”, aldus de CDC in een verklaring. (Bron:Cnet)

More
articles