Stormloop op priklocaties voor boosterprik

Al dagen is het druk bij de verschillende swabposten en priklocaties. Personen die griepverschijnselen hebben, willen zich laten testen om te weten of zij griep of corona onder de leden hebben. Ook is er een behoorlijke toestroom van mensen die volledig gevaccineerd (2 doses) zijn en komen voor een derde vaccinatie, de zogeheten boosterprik, die bedoeld is om het afweersysteem extra te activeren (boosten). Bij het ter perse gaan van deze editie, zijn er 22. 837 boosterprikken gezet. Reeds 4,74% van de doelgroep (481.651) heeft een boosterprik ontvangen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en op de diverse swabposten zijn extra mensen ingezet om covid-testen uit te voeren. Ook zijn de openingstijden naar 17.00 verruimd. De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, zegt in gesprek met een lokaal medium, dat er afgelopen zaterdag monsters van positieve covid-tests zijn weggestuurd voor een sequentieanalyse of sequencing om te kunnen zien om welke variant het gaat. Ramadhin verwacht de resultaten eind deze week binnen te krijgen. Gelet op de golf van besmettingen van de afgelopen dagen, zegt de minister, dat de Omicron-variant aanwezig is in Suriname. In het afgelopen etmaal werden 820 personen (47,5 procent) positief getest. Het reproductiegetal is 9,11, dit betekent dat 100 personen 911 anderen kunnen besmetten.

Ramadhin zei onlangs in het tv-programma To the Point, dat uit onderzoek van medisch deskundigen gebleken is, dat de Omicron-variant mildere symptomen vertoont bij gevaccineerde personen. ‘’Om zoveel mogelijk beschermd te zijn tegen een besmetting met Covid-19 is het belangrijk dat mensen ook een boosterprik nemen’’, aldus de minister.

Het ministerie van Volksgezondheid roept derhalve de bevolking op, zich volledig (2 doses + boosterprik) te laten vaccineren tegen Covid-19.

De bewindsman verklaart, dat er bij deze golf van besmettingen nog niet zoveel ziekenhuisopnames zijn. ‘’Voor nu lijken de ziekenhuisopnames mee te vallen. Voor de komende weken weten we niet of dat nog het geval zal zijn.‘’ Ramadhin zegt dat het ministerie van Volksgezondheid in overleg is met de Ziekenhuisraad. De raad heeft volgens de bewindsman gezegd, dat de situatie nog te doen is.

More
articles