Total lockdown pas wanneer covid-zorg onder druk staat

“Wij hebben weinig tijd gehad om ons voor te bereiden voor een vijfde covid-golf, gezien de vierde golf een dalende trend vertoonde in december. Was de avondklok gebleven op 21.00 uur, dan waren bepaalde feesten gewoon niet doorgegaan en dan hadden we nu niet zoveel besmettingen”, aldus de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin.

Deze feesten hebben volgens de minister, gezorgd voor clusterbesmettingen. ‘’Mensen werden op een feest besmet en zijn vervolgens weer naar andere plekken gegaan en hebben daar anderen besmet, vandaar dat nu dagelijks het aantal positieven sneller toeneemt’’, zegt de minister. De Omicron-variant is al in diverse landen gedetecteerd en volgens medisch deskundigen, zal deze variant ook in Suriname zijn opwachting maken. Volgens Ramadhin zijn er veel jeugdigen besmet geraakt, omdat zij het meest hebben gefeest.

De maand december is een feestmaand en daarbij heeft de regering geprobeerd voorbereid te zijn op deze nieuwe variant, maar vanuit verschillende hoeken is er weerstand geweest om de maatregelen met betrekking tot de avondklok van 21.00 uur, terug te brengen naar 23.00 uur. De regering heeft naar verluidt met behulp van de vastgestelde maatregelen en handhaving van de politie in samenwerking met de Covid Brigade, zoveel als mogelijk geprobeerd te controleren, helaas was dat niet voldoende en zijn veel feesten gewoon door gegaan tot laat in de ochtend.

Vlak na de kerstdagen begon het aantal covid-positieven drastisch oe te nemen.

‘’Sinds gisteren hebben we als land een recordaantal van 745 nieuwe coronabesmettingen op één dag geregistreerd’’, aldus Ramadhin, verwijzend naar de cijfers op de officiële Covid-19 website. Volgens de minister is het aantal behoorlijk zorgwekkend, maar gezien de ziekenhuisopnames nu nog redelijk stabiel zijn, is er nog geen reden om te denken aan een total lockdown.

‘’Dat is pas van toepassing als de covid-zorg onder druk komt te staan’’, zegt Ramadhin.

Jeugd

Gisteren hebben heel wat jeugdigen zich aangemeld bij de verschillende swap posten en toen de posten meer dan 800 aanmeldingen hadden, moesten zij naar verluidt, even sluiten om de data te verwerken. Deze jeugdigen hebben zich volgen Ramadhin, onverantwoordelijk gedragen en zijn besmet geraakt. De minister is van mening, dat de samenleving niet praat over het onverantwoordelijk gedrag van hun medeburgers, maar wel continu afgeeft op de overheid en wat niet goed wordt gedaan. Ook haalde de minister aan, dat op heel veel plekken en privéoorden jongeren feesten hebben georganiseerd. Ouders zijn volgens hem op de hoogte, maar doen er weinig aan. We moeten, aldus Ramadhin, dan niet schrikken als er honderden besmettingen op één dag worden geregistreerd. “Wij zorgen er wel voor dat die systemen in place moeten zijn, wanneer het aantal besmettingen ineens behoorlijk toeneemt.

Wij moeten zorgen voor een opschalingsplan, de IC moet ready staan, er moet genoeg zuurstof aanwezig zijn in de ziekenhuizen. Dit lijkt gewoon vanzelfsprekend te zijn, maar wij moeten het zien te bolwerken, ondanks alle financiële uitdagingen”, aldus Ramadhin.

 

More
articles