Frankrijk detecteert nieuwe covid-variant ‘IHU’

In Frankrijk is in de buurt van Marseille, op 10 december een nieuwe variant van het Covid-19-virus gedetecteerd bij 12 patiënten. Volgens wetenschappers bevat de nieuwe variant 46 mutaties, zelfs meer dan Omicron-variant. Het is nog onduidelijk of deze variant besmettelijker is. De nieuwe variant officieel B.1.640.2., wordt ‘IHU’ genoemd en werd ontdekt door academici van de IHU Mediterranee Infection.

Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er tot dusver 12 gevallen geconstateerd, waarvan het eerste verband hield met reizen naar het Afrikaanse land Kameroen. Vervolgens werd gemeld dat PCR-testen aangetoond hebben dat de stam de N501Y-mutatie draagt, die voor het eerst gezien werd bij de Alpha-variant. Wetenschappers zijn ervan overtuigd, dat deze nieuwe variant besmetttelijker kan zijn.

Volgens hen draagt ​​de variant ook de E484K-mutatie, wat zou kunnen betekenen dat de IHU-variant resistenter zal zijn tegen vaccins.  De IHU-variant is nog niet in andere landen gesignaleerd.

Omicron dominante variant

Het Franse volksgezondheidsagentschap had onlangs gezegd dat 62,4 procent van de tests een profiel vertoonden dat compatibel was met de Omicron-variant.

Momenteel is de Omicron-variant de dominante variant van het coronavirus in Frankrijk en voegt het zich bij andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk (VK) en Portugal met stijgende aantal gevallen van de afgelopen dagen.  De Omicron-variant van het coronavirus heeft de afgelopen week gezorgd voor een enorme stijging van 160.000 gevallen per dag naar pieken boven de 200.000.

“De nieuwe golf is inderdaad gearriveerd en is enorm, maar we zullen niet toegeven aan paniek”, aldus Olivier Veran, de Franse minister van Volksgezondheid.

(Bron: firstpost)

More
articles