SURINAME ZAL 100 JAAR LANG GROTE OLIEPRODUCENT ZIJN

Suriname heeft veel schone, lichte oliën en we hebben veel gas gevonden, waardoor ons land volgens deskundigen, voor de komende 100 jaar olieproducent kan zijn. Belanghebbenden in de industrie hoeven naar onze mening, zich geen zorgen te maken over de olie- en gasactiva van Suriname. Suriname en Guyana staan nu bekend als de twee meest veelbelovende olieproducerende landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Naar verluidt, zal de vraag naar fossiele brandstoffen waarschijnlijk pieken tussen 2030 en 2050. Hiervan zullen Guyana en Suriname kunnen profiteren, gezien hun bekkenpotentieel. Daarnaast moet een deel van de opbrengst worden besteed aan het behoud van de biodiversiteit die een sleutelrol zal spelen in de milieuomstandigheden die gereserveerd worden voor het voortbestaan van toekomstige generaties.

Volgens de U.S. Geological Survey, zou het Guyana-Suriname Basin tot 32,6 miljard vaten nog niet ontdekte oliebronnen kunnen bevatten, wat het enorme koolwaterstofpotentieel onderstreept dat de landen delen. Exxon ontdekte samen met de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas eind 2020, olie in blok 52 voor de kust van Suriname. Apache en 50 procent partner TotalEnergies, de exploitant, hebben vijf olievondsten van commerciële kwaliteit gedaan in het 1,4 miljoen hectare grote blok 58, dat grenst aan het productieve Stabroek-blok van Exxon. Die vondsten worden gekarakteriseerd als ruwe olie met een gemiddeld tot licht zwavelgehalte. Er wordt aangenomen dat blok 58 op dezelfde petroleumvaarweg ligt als het Stabroek-blok, hetgeen wordt ondersteund door recente boorresultaten. Vervolgens deed TotalEnergies begin november 2021, nog een ontdekking in blok 58 bij de BonBoni-1-bron, hoewel die niet feasible genoeg werd geacht om te exploiteren. De vondst bestond uit zwarte olie met een API-dichtheid van 25°, waardoor het een minder populaire zware ruwe variëteit is die ondanks een lage gas-tot-olieverhouding of GOR, te klein werd geacht om een commerciële productie te rechtvaardigen. Als gevolg hiervan zullen TotalEnergies en Apache de put afdekken en hun exploratieprogramma voortzetten in de blokken 58 en 53, die beide grenzen aan blok 52, waar Exxon en Petronas vorig jaar olie hebben gevonden. Deze activiteit omvat het boren van het verkenningsvooruitzicht van Krabdagu in blok 58, 18 kilometer ten zuiden van de olie-ontdekking in het zuiden van Sapakara. De locatie heeft volgens Apache, dezelfde geologische kenmerken als de twee succesvolle Sapakara-bronnen en de nabijgelegen olie-ontdekking in Keskesi, wat een goed voorteken is voor weer een nieuwe olie-ontdekking. Begin 2022 is TotalEnergies van plan om de eerste exploratieput in Blok 53 te spuiten met het Noble boorschip Gerry de Souza, waarmee de Franse maatschappij een optie heeft om twee extra putten in het blok te boren.

Geschat wordt dat de offshore-olievondsten van Suriname momenteel winbare olievoorraden bevatten van bijna 2 miljard vaten. Die winbare hulpbronnen zullen blijven groeien, naarmate grote energiebedrijven blijven investeren in offshore Suriname en zich bezighouden met verdere exploratie en ontwikkelingsactiviteiten. Staatsolie voltooide eerder dit jaar een olieveiling in ondiep water voor acht blokken. Hoewel de biedronde voor offshore ondiep water 2020/21 beduidend minder belangstelling trok dan oorspronkelijk werd verwacht, met minder dan de helft van de acht aangeboden blokken, werden er drie gegund aan internationale energiespelers. Chevron kreeg blok 5 toegewezen, Blokken 6 en 8 werden toegekend aan een consortium bestaande uit TotalEnergies (40%), Staatsolie (40%) en Qatar Petroleum (20%). Er wordt aangenomen, dat de ondiepe-waterblokken, gelegen nabij de grens met Guyana en onder blok 58, een aanzienlijk koolwaterstofpotentieel hebben. Hoewel er een verkenningsfase van zes jaar is, betekent het dat het enige tijd zal duren, voordat dat kan worden gekwantificeerd.

Terwijl de offshore-olieblokken van Suriname zich nog in de vroege exploratiefase bevinden, verwacht TotalEnergies in 2025 de eerste olie uit blok 58 te pompen. Dat blok zal de belangrijkste motor worden van de olie-hausse in Suriname, waarbij naar verwachting 650.000 vaten per dag zullen worden verpompt. Als de winbare ruwe olievoorraden in offshore Suriname net zo immens groot blijken te zijn als in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana, zal de opkomst van een olie-hausse in Suriname een grote economische expansie teweegbrengen, waarschijnlijk een die in verhouding is met wat momenteel plaatsvindt in buurland Guyana. Die factoren creëren een aanzienlijke stimulans voor ons land om ervoor te zorgen dat het een transparante regelgevende en operationele omgeving handhaaft die aantrekkelijk is voor buitenlandse energiebedrijven om de investeringen te genereren die nodig zijn om de ontluikende olie-hausse in Suriname, in stand te houden.

More
articles