Reisverbod verkeerde manier om Omicron te beteugelen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kreeg op 31 december 2019, de melding dat er een cluster van gevallen van longontsteking was geconstateerd in de Chinese stad Wuhan. In de komende weken en maanden gingen eerst steden, daarna landen en uiteindelijk de hele planeet plat. De mensheid heeft de afgelopen twee jaar veel geleerd over het coronavirus.

Maskers, sociale afstand en vooral vaccins, zijn effectief gebleken om de verspreiding ervan tegen te gaan. Toch is één les niet doorgedrongen: langdurige reisbeperkingen zijn meestal zinloos.

In november, toen Zuid-Afrika de ontdekking aankondigde van een zich snel verspreidende nieuwe variant, Omicron, was de eerste reactie van veel landen het opleggen van inreisverboden of zware hotelquarantainevereisten voor reizigers uit zuidelijk Afrika. Sommigen, zoals Japan en Israël, sloten hun grenzen voor alle buitenlanders. Anderen die bezig waren met heropening, zoals Singapore, Zuid-Korea en Thailand, veranderden snel van gedachten. Zelfs binnen het zogenaamd grenzeloze Schengengebied van Europa werden opnieuw obstakels om te reizen opgeworpen. Veel landen hebben reisbeperkingen opgelegd in een poging zichzelf te isoleren. Nederlandse gezondheidsfunctionarissen zeiden dat ze vrijdag 13 gevallen van de aandoening hadden ontdekt onder passagiers op vluchten van Zuid-Afrika naar Amsterdam. De autoriteiten onderzochten alle meer dan 600 passagiers op die twee vluchten en ontdekten 61 gevallen van het coronavirus en voerden tests uit voor de nieuwe variant.

“Het is onwaarschijnlijk dat er in Nederland nog meer gevallen zullen ontstaan”, zei de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jong, op een persconferentie in Rotterdam. “Het zou het topje van de ijsberg kunnen zijn.” De ontdekking van Omicron, door de Wereldgezondheidsorganisatie de “variant van angst” genoemd, heeft over de hele wereld de bezorgdheid doen rijzen dat het vaccin zou kunnen weerstaan ​​​​en de COVID-19-pandemie met bijna twee jaar zou kunnen verlengen. Oorspronkelijk gevonden in Zuid-Afrika, wordt het nu gevonden in Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Nederland, Denemarken, België, Botswana, Israël, Australië en Hong Kong. Omicron is besmettelijker dan eerdere varianten, hoewel experts nog niet weten of het meer of minder ernstige COVID-19 veroorzaakt in vergelijking met andere stammen. Een Zuid-Afrikaanse arts zei zondag dat de symptomen van de Omicron-variant, een van de verdachten van verschillende coronavirusstammen, mild waren en thuis konden worden behandeld.

Singapore heeft de beperkingen opgeheven die zijn opgelegd aan 10 Afrikaanse landen vanwege het nieuwe coronavirus van Omicron, terwijl de autoriteiten de komende dagen een snelle verdubbeling van het aantal infectiegevallen verwachten.

Reizigers die in de afgelopen 14 dagen via Botswana, Eswatini, Ghana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe naar Singapore zijn teruggekeerd, zijn vanaf 11:59 onderworpen aan de ‘Categorie Vier’-grensregels van het land.  Passagiers die uit deze landen komen, zullen twee dagen voor vertrek naar Singapore een PCR-test moeten ondergaan en zullen ook na hun aankomst hier PCR-getest worden. Ze moeten 10 dagen in isolatie blijven. Na afloop van de isolatieperiode wordt de PCR-test opnieuw gedaan. Deskundigen verwachten wereldwijd in de komende dagen en weken dat (lokale) gevallen op gemeenschapsniveau zullen toenemen en verdubbelen.

Bronnen: The economist, snewstimes.com

More
articles