‘Omicron is niet dezelfde ziekte als die we een jaar geleden zagen’

Omicron is niet dezelfde ziekte die we een jaar geleden zagen, en hoge covid-sterftecijfers in het VK zijn nu geschiedenis, zei een vooraanstaande immunoloog. Sir John Bell, regiusprofessor geneeskunde aan de universiteit van Oxford en adviseur van de overheid op het gebied van levenswetenschappen, zei dat hoewel het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen weken was toegenomen naarmate Omicron zich onder de bevolking verspreidde, de ziekte minder ernstig lijkt te zijn en veel mensen een relatief korte tijd in het ziekenhuis liggen. ‘’Minder patiënten hadden high-flow zuurstof nodig en de gemiddelde verblijfsduur was teruggebracht tot drie dagen’’, zei hij.

Een aantal wetenschappers heeft kritiek geuit op het besluit van de regering om voor oudejaarsavond geen verdere covid-beperkingen in Engeland in te voeren, waarbij sommigen dat omschrijven als “de grootste afwijking tussen wetenschappelijk advies en wetgeving”, sinds het begin van de pandemie. Ze hebben hun bezorgdheid geuit dat hoewel de Omicron-variant milder lijkt te zijn, deze zeer overdraagbaar is, wat betekent dat zonder tussenkomst, het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen snel kunnen stijgen. De directeur van NHS Providers, Chris Hopson, zei dat het nog steeds onduidelijk was wat er zou gebeuren als het infectiepercentage bij ouderen zou stijgen. “We hebben veel intergenerationele vermenging gehad met Kerstmis, dus we wachten allemaal nog steeds af of we een aanzienlijk aantal stijgingen zullen zien in termen van het aantal patiënten dat in het ziekenhuis komt met een ernstige aan Omicron gerelateerde ziekte”, vertelde hij BBC Breakfast.

“We zien nu een aanzienlijke toename van het aantal afwezigheden van het personeel, en nogal wat van onze CEO’s zeggen, dat ze denken dat dit waarschijnlijk een groter probleem en een grotere uitdaging voor hen zal zijn dan noodzakelijkerwijs het aantal mensen dat binnenkomt dat behandeling nodig heeft vanwege covid”, zei Hopson. George Eustice, de milieusecretaris, zei dat de regering het niveau van covid-ziekenhuisopnames zeer nauwlettend in de gaten houdt. Hij erkende dat de infectiecijfers van de nieuwe Omicron-variant toenamen, maar zei dat er aanwijzingen waren dat dit niet leidde tot hetzelfde aantal ziekenhuisopnames als in de vorige golven.

“Er is vroege aanmoediging van wat we in Zuid-Afrika weten dat je minder ziekenhuisopnames hebt en dat het aantal dagen dat ze in het ziekenhuis blijven als ze toch naar het ziekenhuis gaan, ook lager is dan in eerdere varianten”, vertelde hij aan de BBC. “Op dit moment denken we niet dat het bewijsmateriaal meer interventies ondersteunt dan wat we hebben gedaan. Maar we moeten het natuurlijk heel goed in de gaten houden, want als het zo is dat we een grote toename van het aantal ziekenhuisopnames beginnen te zien, dan zouden we verder moeten handelen.” John Bell vertelde BBC Radio 4’s Today-programma: “De gruwelijke scènes die we een jaar geleden zagen van de intensive care afdelingen die vol waren, veel mensen die voortijdig stierven, dat is nu geschiedenis, naar mijn mening, en ik denk dat we gerustgesteld moeten worden dat dat waarschijnlijk zo zal doorgaan.”

Hij zei dat in de loop van meerdere golven van covid, waaronder Delta en Omicron, “de incidentie van ernstige ziekten en overlijden door deze ziekte in wezen niet is veranderd sinds we allemaal zijn gevaccineerd”.

Hij voegde eraan toe dat stille straten de afgelopen weken hebben aangetoond dat mensen “vrij verantwoordelijk” waren met betrekking tot hun bescherming tegen het virus. Na de aankondiging van de regering op maandag dat ze dit jaar geen Covid-beperkingen meer zouden invoeren, waarschuwde Simon Clarke, universitair hoofddocent cellulaire microbiologie aan de Universiteit van Reading, dat de laatste gegevens onvolledig waren.

Hij waarschuwde dat de laatste casuscijfers geen gegevens bevatten voor monsters die tussen kerstavond en tweede kerstdag zijn genomen, en dat het de komende week of zo duidelijk zou worden hoe het virus zich tijdens de kerstperiode door de bevolking had verspreid. “Hoewel niemand onder strengere controles wil leven, moet het publiek beseffen dat als we eindigen met een aanzienlijk probleem van ziekenhuisopnames en massale ziekte, het erger zal zijn dan wanneer de autoriteiten eerder hadden ingegrepen”, zei hij.

Paul Hunter, een professor in de geneeskunde aan de Universiteit van East Anglia, zei dinsdag dat mensen met covid uiteindelijk “hun normale leven moeten kunnen leiden”, zoals ze zouden doen met een verkoudheid. “Dit is een ziekte die niet overgaat. Uiteindelijk zullen we mensen die positief zijn over covid, hun normale leven moeten laten leiden, zoals ze zouden doen met elke andere verkoudheid”, vertelde hij aan BBC Breakfast. “Als de regels voor zelfisolatie de pijn veroorzaken die gepaard gaat met covid, dan moeten we dat misschien eerder vroeger dan later doen. Misschien nog niet helemaal. Covid is slechts één virus van een familie van coronavirussen, en de andere coronavirussen verspreiden meestal elk jaar nieuwe varianten, en dat is vrijwel zeker wat er gaat gebeuren met Covid. Het zal in feite gewoon een andere oorzaak van verkoudheid worden. Als we misschien voorbij Pasen zijn, moeten we misschien gaan kijken naar terugschalen, natuurlijk afhankelijk van wat de ziekte op dat moment is.”

Bron: www.theguardian.com

More
articles